Događaji

Novinari

Novinari RTV Slovenija protiv rješenja da im povećanje plaća određuje ministar

Novinari RTV Slovenija protiv rješenja da im povećanje plaća određuje ministar

Budući da je osnivač javnog radija i televizije država, zaposleni se novinari i drugi službenici zakonski tretiraju kao državni službenici

Novinari slovenske radio-televizije pobunili su se protiv prijedloga novog zakona o sustavu plaća službenika u javnom sektoru, jer uz 20 postotno povećanje njihovih plaća predviđa da bi ministar kulture ubuduće odlučivao o napredovanju novinara u više platne razrede, objavili su u petak novinarski internet portal Medijski watch dog i RTV Slovenija na svojim web-stranicama.

Budući da je osnivač javnog radija i televizije država, zaposleni se novinari i drugi službenici zakonski tretiraju kao državni službenici, a prema 12. članku novog zakona predviđeno je da bi za njihovo napredovanje na poslu u više platne razrede odobrenje morao dati ministar kulture kao nadležni ministar za područje medija i obavješćivanja, što se može tumačiti i kao mehanizam političkog pritiska, pišu slovenski novinarski portali.

Zato je predsjednica sindikata televizijskih novinara Ida Kogej najavila da će novinari na takav zakon dati amandman prema kojemu odobrenje za napredovanje novinara ne bi davao ministar nego programsko vijeće ili nadzorni odbor RTV-a, u kojemu su također predstavnici parlamenta i vlade.

"U pitanju je neovisnost novinara i to neovisnost koju jamči ustav odredbom o pravu građana na objektivno informiranje", rekla je predsjednica sindikata Ida Kogej o motivima podnošenja zakonskog amandmana.

Problem je, međutim, u tome da bi za podneseni "novinarski" amandman moralo glasovati svih 37 strukovnih sindikata u javnom sektoru, no novinari vjeruju da će to osigurati i da će njihove primjedbe prihvatiti i vlada.

Ministar za javnu upravu Gregor Virant - koji je bio glavni pregovarač vlade sa sindikatima javnog sektora u pogledu tarifnih odredbi novog zakona - tvrdi međutim da su neutemeljeni strahovi novinara koji rade u novinskim kućama sa statusom "javnog zavoda", dakle onih u kojima je osnivač država, te da zakon ne donosi nikakav pritisak na autonomiju novinarskog rada.


Reci što misliš!