Događaji

Ugovoren kredit

Na Dunavu i srpska nuklearna elektrana?

Na Dunavu i srpska nuklearna elektrana?

Hoće li se nuklearni planovi dviju susjeda na jugoistoku Europe ostvariti nije sigurno, jer se s obje strane Dunava razvija priličan otpor nevladinih organizacija i lokalnog stanovništva

Osim hrvatskih planova za izgradnju nuklearne elektrane u općini Erdut, točnije u Dalju na Dunavu, i Srbija priprema svoju nuklearnu strategiju na istoj rijeci. Tako je predsjednik Srbije Boris Tadić već ugovorio kredit kojim bi se financirala izgradnja još jedne centrale istog tipa u Kostolcu, također na Dunavu, javlja magazin Alert.

Tadić je uz to kazao da je izgradnja nuklearke gotova stvar, jer su se srpski političari i predstavnici multinacionalne nuklearne korporacije "Westinghouse" o tome dogovorili još prije tri godine.

Na istu temu progovorila je i državna tajnica u Ministarstvu nauka kazavši da ne treba bježati od struje dobivene od nuklearki, jer je takav svjetski trend. Srbija nije bogata zemlja, istaknula je, pa nije u mogućnost sama podignuti takav energetski pogon, ali zato može sufinancirati izgradnju hrvatske nuklearke ili dogradnju one mađarske - "Pakš".

Vojvođanske udruge izražavaju prilično zgražanje, jer bi se nuklearni otpad u slučaju ostvarivanja planova, koje je najavio predsjednik Tadić, pohranjivao nedaleko od Nacionalnog parka "Fruška gora".

Hoće li se nuklearni planovi dviju susjeda na jugoistoku Europe ostvariti nije sigurno, jer se s obje strane Dunava razvija priličan otpor nevladinih organizacija i lokalnog stanovništva.


Reci što misliš!