Događaji

Izmišljotine?

MUP: Nismo provodili istragu nad kapetanom Laptalom

MUP: Nismo provodili istragu nad kapetanom Laptalom

I Sindikat pomoraca oštro je reagirao na napise da je dubrovački kapetan Kristo Laptalo zbog droge bio pod istragom hrvatske policije

Ravnateljstvo policije demantiralo je natpise u novinama i priopćilo je da kapetan Kristo Laptalo nikada nije bio pod istragom. Nakon što je grčki sud u Patrasu jučer Laptala osudio na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne zbog zapovjedne odgovornosti, jer je na brodu Coral Sea pod njegovim zapovijedanjem pronađeno 51 kilogram kokaina, pojavila se informacija da je hrvatska policija zapravo ta koja je obrađivala Laptala, i to zajedno s Interpolom i nekim drugim službama. Čak se pisalo da je Laptalo uhićen u dogovoru s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova, prenosi Index.hr .

I Sindikat pomoraca oštro je reagirao na napise da je dubrovački kapetan Kristo Laptalo zbog droge bio pod istragom hrvatske policije.

Tajnik sindikata Predrag Brazzoduro podsjetio je kako je Laptalo još na početku procesa dobio potvrdu da se protiv njega u Hrvatskoj nije vodio nikakav postupak. To je uvažio i grčki sud.

Brazzoduro, hrvatski Interpol je grčkom dostavio informaciju u kojoj se navodi da Laptalo i Igor Dupalo nisu ni u kakvoj vezi. Kaže kako lažni medijski napisi dodatno pogađaju obitelj Laptalo.

"Zapovjedna odgovornost nigdje ne postoji"

Jučer oko 16 sati kapetan Laptalo oprostio se od svoje obitelji, prijatelja i kolega pomoraca prije nego što su ga odveli u grčki zatvor. Šok, tuga, nevjerica vlada u grčkom Patrasu među svima onima koji su došli podržati kapetana, a suza se nisu sramili niti pomorci s dvadeset i više godina iskustva plovidbe morem.

Sam tijek jučerašnjeg suđenja bio je šokantan. Svi saslušani svjedoci su doslovno dokazali kako je nemoguće da je posada imala ikakve veze s ukrcajem spornog tereta na brod. Sam kapetan Laptalo je na optuženičkoj klupi ispred suca proveo četiri minute iznoseći svoju obranu, međutim, sudac mu nije dao pravu priliku da dokaže kako nije imao veze s unošenjem kokaina, zbog čega je Laptalo bio vidno iznerviran.

Nakon saslušanja svjedoka obrane tužitelj je zatvorsku kaznu zatražio jedino za Laptala, uz obrazloženje kako je "kapetan ipak kapetan".

"Zapovjedna odgovornost nigdje ne postoji. Kako kapetan na velikim tankerima može znati što je sve u njegovu teretu? To ni tehnički nije izvedivo!", rekao je Brazzoduro za Index nakon presude, dodajući kako je u Hrvatskoj čest slučaj da se na brodovima nalazi droga, ali nigdje nema zapovjedne odgovornosti za kapetana.

 


Reci što misliš!