Događaji

Zračenje

Ozračeno 100 radnika u francuskoj nuklearki

Ozračeno 100 radnika u francuskoj nuklearki

Zbog porasta radijacije tijekom prijepodneva evakuirano je 97 djelatnika postrojenja. Svi su poslani na medicinske preglede

Oko stotinu djelatnika nuklearne elektrane na jugu Francuske jučer se kontaminiralo niskom dozom zračenja.

Francuska kompanija za proizvodnju energije EDF u izjavi je navela da su senzori utvrdili povećanu razinu zračenja tijekom radova na održavanju u reaktoru broj četiri nuklearnog postrojenja Tricastin koje je zatvoreno od 12. srpnja.

Zbog porasta radijacije tijekom prijepodneva evakuirano je 97 djelatnika postrojenja. Svi su poslani na medicinske preglede. Glasnogovornica je kasnije izjavila da je broj osoba koje su blago ozračene porastao na stotinu.

Posljednji incident u tom postrojenju dogodio se prije tri tjedna kada je došlo do istjecanje tekućine s uranom. Najnoviji incident uzdrmao je povjerenje u sigurnost francuske nuklearne industrije koja je najveća u Europi. Tu granu industrije predsjednik Sarkozy obećao je širiti.

Tvrtka Areva, koja upravlja postrojenjem, 8. srpnja je objavila da je u postrojenju Tricastin došlo do istjecanja u tlo i rijeku tekućine koja je sadržavala neobogaćeni uran.

Zbog toga je ministar zaštite okoliša Jean-Louis Borlooa zatražio ispitivanje svih francuskih nuklearnih elektrana.


Reci što misliš!