Događaji

Novi problemi

Incident u Francuskoj nuklearci

Incident u Francuskoj nuklearci

Prema prvim procjenama, posljedice tog istjecanja za okoliš i za ljude jako su slabe

U francuskoj nuklearnoj centrali u Tricastinu, na jugoistoku zemlje, dogodio se treći incident u mjesec dana, a riječ je o curenju plinovita ugljika 14, priopćila je Služba za nuklearnu sigurnosti (ASN). Incident je svrstan na 1. razinu INES-ove ljestvice (s osam razina) za nuklearne izgrede.

Prema prvim procjenama, posljedice tog istjecanja za okoliš i za ljude jako su slabe, reda nekoliko mikrosieverta, ili manje od nekoliko tisućitih dijelova godišnje doze dopuštene za stanovništvo, dodaje ASN.

ASN koji je upozoren 5. kolovoza donio je odluku kojom se Scatriju zabranjuje nastavak bilo kakva rada pri kojemu nastaje ugljik 14 i to do kraja godine 2008., dodaje se. Riječ je o trećem izgredu u centrali Tricastin. U noći sa 7. na 8. srpnja, u istoj tvornici Scatri u centrali Tricastin iscurile su 74 kg tekućine s uranom. Stotinu zaposlenika te nuklearke lakše je ozračeno radioaktivnom prašinom petnaestak dana nakon tog izgreda.

Zbog svih tih događaja, organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je da se provede nacionalna rasprava o nuklearnoj energiji u Francuskoj.


Reci što misliš!