Događaji

Mediji

Lokalni mediji trebaju specijalizirane novinare

Lokalni mediji trebaju specijalizirane novinare

Novinari lokalnih medija istaknuli su u raspravi da razvojne regionalne teme traže specijalizaciju autora, što znači da na njihovo mjesto u redovitom izvještavanju treba zaposliti nove kolege, a to si rijetko koji lokalni medij financijski može priuštiti

Lokalni mediji trebali bi više tematizirati razvojna pitanja svojih sredina, no oni to često ne mogu zbog nedostatka novca i specijaliziranih novinara, istaknuto je na savjetovanju koje se u organizaciji Vlade održalo na Plitvicama pod nazivom "Potpora medija regionalnom razvoju i obnovi".

Novinari lokalnih medija istaknuli su u raspravi da razvojne regionalne teme traže specijalizaciju autora, što znači da na njihovo mjesto u redovitom izvještavanju treba zaposliti nove kolege, a to si rijetko koji lokalni medij financijski može priuštiti.

Dokle god nema specijaliziranih novinara, u izvještavanju lokalnih medija o razvojnim pitanjima prevladavat će reporterski stil umjesto da se ta pitanja šire i opširnije tematiziraju, rečeno je na skupu.

Na savjetovanju su predstavljene i osnovne odrednice strategije regionalnog razvoja Hrvatske koja bi, po najavi ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodoprivrede Petra Čobankovića, trebala biti na dnevnom redu Vlade krajem studenog, a Sabor bi je trebao prihvatiti do kraja godine.

Na temelju te strategije trebao bi se donijeti Zakon o regionalnom razvoju. Ta bi se dva dokumenta, prema planu Ministarstva, primjenjivala od početka 2010. godine, a 2009. bi bila godina prilagodbe.

Zakon će, čulo se na skupu, područja od posebne državne skrbi zamijeniti pojmom potpomognutih područja, a načini i iznos potpore regijama bit će određeni u skladu s praksom Europske unije o statističkim regijama.

Hrvatska ima tri statističke regije - Panonsku, Jadransku i Sjeverozapadnu Hrvatsku, a sve tri imaju pravo korištenja novca iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije jer nijedna od njih nema BDP veći od 75 posto prosjeka BDP-a 27 članica Europske unije.

Na savjetovanju "Potpora medija regionalnom razvoju", na kojem se okupilo nekoliko desetaka novinara, uglavnom iz uredništava lokalnih medija s područja od posebne državne skrbi, predstavljene su i aktivnosti nekoliko ministarstava namijenjene regionalnom razvoju.

Održane su i radionice na kojima su novinari i predstavnici ministarstava razmatrali kako unaprijediti međusobnu suradnju.


Reci što misliš!