Događaji

Samo za bezobrazno bogate

Zagreb: Neki si mogu priuštiti stan od 9.000 € po m2

Zagreb: Neki si mogu priuštiti stan od 9.000 € po m2

Iako su cijene ''Ban centra'' koji se gradi u blizini nešto niže, te bi prema najavama trebale iznositi do osam tisuća eura, interes je velik

Najskuplji zagrebački stanovi bit će oni poduzetnika Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu. Jedan kvadratni metar elitnog stana, kako je investitor kazao, stajat će čak devet tisuća eura, piše Javno.hr

Međutim, pitanje je tko je od građana, usred ekonomske krize koja je zahvatila i naša područja, u mogućnosti izdvojiti toliki novac za stan od 200 do 250 kvadratnih metara.

Prema riječima ekonomskog stručnjaka Mladena Vedriša, teško je bilo što prognozirati, pa i cijenu stanova na Cvjetnom, s obzirom na to da će realizacija projekta trajati dvije godine, a ne može se znati kakvo će tada biti stanje na tržištu.

- Ako govorimo s današnjem aspekta, o cijenama stanova ovisi objektivni dio, renta i afektivna vrijednost. Kada, recimo, stanete ispred neke slike, jedan dio cijene otpada na proizvođačku vrijednost, a drugi na osobnu. Kod stanova je to jako izraženo, jer tko će htjeti kupiti stan, važan mu je osobni dojam. U Hrvatskoj se formirao dio ljudi koji su u platežnoj mogućnosti priuštiti si jedan takav stan, ali hoće li ga kupiti, ovisi o afektivnoj vrijednosti - pojasnio nam je Vedriš.

Iako su cijene ''Ban centra'' koji se gradi u blizini nešto niže, te bi prema najavama trebale iznositi do osam tisuća eura, interes je velik, a budući da su Horvatinčićevi stanovi u vrlo atraktivnoj zoni, vjerotajno će se građani i za njih zanimati.

- Moguće je i iznajmljivanje stana. Znači, netko može kupiti stan kao dugoročno ulaganje, te ga iznajmljivati. No, nekoliko će faktora ovisiti o cijenama i prodaji - zaključio je Mladen Vedriš.

No, iako je Horvatinčić već najavio cijenu stanova, činjenica je da ''Hoto grupa'' zasada nema sve potrebne dozvole za gradnju stambeno-poslovnog objekta na Trgu Petra Preradovića.


Reci što misliš!