Događaji

Tužba za genocid

Haag: Danas odluka o hrvatskoj tužbi protiv Srbije

Haag: Danas odluka o hrvatskoj tužbi protiv Srbije
AP

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred Sudom protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog genocida te tražila da se nadoknadi šteta

Međunarodni sud pravde u Haagu danas će objaviti je li nadležan za tužbu koju je Hrvatska prije 9 godina podnijela protiv Srbije za genocid, prenosi Totalportal.hr .

Odluka se očekuje u svjetlu dvije prijašnje proturječne odluke Suda koji se najprije 96. proglasio nadležnim za tužbu BiH protiv Srbije, a potom nenadležnim za tužbu Beograda protiv deset zemalja članica NATO-a zbog bombardiranja.

Uoči odluke Suda, neki beogradski mediji pišu da će se sud proglasiti nadležnim. Tomu se nada i Hrvatska. Glavni pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović objašnjava kako je tužba ograničena isključivo na zločin genocida.

Srbija je već najavila da je moguće da, ako se sud proglasi nadležnim, odgovori protutužbom. Protekli tjedan, obilježile su optužbe srbijanskog inoministra Jeremića za etničko čišćenje Srba tijekom Oluje te predsjednika Tadića da "u hrvatskoj politici ne postoji svijest o nužnosti isprike i za velike žrtve koje je imao srpski narod".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova najoštrije je odbacilo takve izjave poručivši da je "dobro poznato da je za rat odgovorna velikosrpska ideologija i režim Slobodana Miloševića''.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred Sudom protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog genocida te tražila da se nadoknadi šteta.

 


Reci što misliš!