Događaji

Priznanje

Plava vrpca Vjesnika posadi japanskog broda "Towada" i Richardu Kostiću

Plava vrpca Vjesnika posadi japanskog broda

Posada japanskog 330-metarskog tankera Towada dobit će priznanje za spašavanje 26 pomoraca s kineskoga teretnog broda Jeinshan u noći 18. veljače ove godine po olujnom nevremenu s valovima od sedam metara

Plava vrpca Vjesnika, priznanje za pothvat spašavanja ljudi i imovine na moru, ove će godine u momčadskoj konkurenciji biti dodijeljena posadi japanskog tankera Towada kojom je zapovijedao Mate Beretina iz Radovina, kod Zadra. U pojedinačnoj konkurenciji umirovljenom djelatniku HV-a Richardu Kostiću - Ričiju iz Velog Lošinja, javlja HTV

Posada japanskog 330-metarskog tankera Towada dobit će priznanje za spašavanje 26 pomoraca s kineskoga teretnog broda Jeinshan u noći 18. veljače ove godine po olujnom nevremenu s valovima od sedam metara. Zapovjednik i upravitelj stroja s broda Jeinshan nisu htjeli napustiti teško oštećeni brod te su s njim i potonuli. Od ukupno 24 člana posade broda Towada petorica su bili hrvatski pomorci.

Richard Kostić - Riči dobit će priznanje za spašavanje dvojice Francuza, kojima se 7. kolovoza ove godine prevrnuo kanu u moru kod Velog Lošinja. Budući da je puhala orkanska bura, prijetila je opasnost da ih valovi odbace na stijene, a Riči ih je u gumenom čamcu izvukao iz mora.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. književnik Ratko Zvrko, koji je u to doba bio urednik pomorske rubrike u Vjesniku. Priznanje, koje će sutra u Opatiji biti dodijeljeno 42. put, jedinstveno je u svijetu.


Reci što misliš!