Događaji

Primirje

Hamas predlaže jednogodišnji prekid vatre

Hamas predlaže jednogodišnji prekid vatre

Taha je ponovio poziv da se ukine blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat, i da se otvore svi granični prijelazi sa Gazom

Izrael je predložio egipatskim posrednicima primirje od 18 mjeseci sa Hamasom, ali je ta radikalna grupa koja kontrolira Gazu priopćila da želi jednogodišnje primirje, rekao je jučer jedan službenik Hamasa.

Ayman Taha je rekao novinarima u Kairu, poslije razgovora sa službenicima iz egipatske obavještajne službe, da su oni saslušali izraelski prijedlog koji je podnio predstavnik izraelskog ministarstva obrane Amos Gilad ali da su oni podnjeli svoj kontraprijedlog za primirje od samo godinu dana, piše Totalportal.hr .

Taha je ponovio poziv da se ukine blokada Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat, i da se otvore svi granični prijelazi sa Gazom.

Hamas je predložio da se europski i turski promatrači rasporede na graničnim prijelazima ali je odbacio da među njima budu i Izraelci, smatrajući da su izraelski promatrači "veliki dio problema".

Upitan da li će snage palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa biti prisutne na prijelazima, Taha je rekao "Hamas je aktualna vlada u Gazi".

Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od Abasovog umjerenog Fataha u borbama 2007. godine.

Egipat je isključio otvaranje graničnog prijelaza Rafah bez promatrača Abasove Palestinske uprave i Europske unije.

Izrael je vodio trotjednu ofanzivu u Gazi kako bi zaustavio Hamas da napada jug Izraela sa tog teritorija. Ofanziva je okončana prije tjedan dana.

U njoj je poginulo 1.300 Palestinaca, od kojih je najmanje 700 civila, a sa izraelske strane 10 vojnika i tri civila.


Reci što misliš!