Događaji

Vojna pitanja

Rusija će odgovoriti na pokušaj militarizacije Arktika

Rusija će odgovoriti na pokušaj militarizacije Arktika

Prošlog mjeseca glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da bi Savez i Rusija, njegova strateška protivnica, mogli izvesti zajedničke vježbe u Arktiku, području bogatom naftom i plinom

Rusija će odgovoriti na svaki pokušaj militarizacije Arktika, rekao je zapovjednik oružanih snaga Nikolaj Makarov u ponedjeljak u Abu Dabiju, gdje sudjeluje na međunarodnom vojnom sajmu, javlja Reuters

"Općenito promatramo u kolikoj će se mjeri pokušati militarizirati regiju. Ovisno o tome odlučit ćemo", rekao je zapovjednik združenih snaga na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prošlog mjeseca glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da bi Savez i Rusija, njegova strateška protivnica, mogli izvesti zajedničke vježbe u Arktiku, području bogatom naftom i plinom.

Pet arktičkih država, a to su Rusija i još četiri članice NATO-a, trebale bi graditi povjerenje, rekao je tada de Hoop Scheffer upitan treba li NATO povećati zanimanje za tu regiju.

Moskva svojata većinu prostora Arktika i lani je u toj zoni ruska minipodmornica simbolički postavila rusku zastavu na dno podmorja.

Članice NATO-a oko Arktika su Kanada, Sjedinjene Države, Norveška i Danska, putem otoka Grenland.

Rusija još nije primila nikakav službeni prijedlog Washingtona o smanjenju naoružanja, rekao je u Abu Dabiju Makarov i najavio da će "razgovarati kada dobijemo prijedlog".

Britanski Times pisao je u veljači da će se predsjednik Barack Obama dogovoriti s Moskvom o velikom smanjenju naoružanja. Cilj bi bio da obje strane smanje broj interkontinentalnih nuklearnih raketa za 80 posto.


Reci što misliš!