Događaji

mala mogućnost

Washington tvrdi da je mala vjerojatnost sukoba na Arktiku

Washington tvrdi da je mala vjerojatnost sukoba na Arktiku
RTL Arhiva

Rizik od sukoba SAD-a s Rusijom u Arktiku je prilično mali, priopćio je State Department dan uoči dolaska ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u Fairbanks, gdje se održava ministarski sastanak Arktičkog vijeća.

Prijetnja od sukoba u tom je dijelu i dalje mala ako se uzmu u obzir druge regije', izjavio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika za oceana i međunarodne poslove u području ekologije David Balton.

"Sve u svemu, Arktik je bio i ostat će stabilna i mirna regija", zaključio je Balton dan uoči dolaska šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u SAD, gdje će, između ostalog, sudjelovati na ministarskom sastanku Arktičkog vijeća koji se održava u Fairbanksu na Aljasci.

Valja napomenuti kako je Rusija u arktičkoj regiji od 2015. uspostavila najmanje šest novih baza sjeverno od Arktičkog kruga, što uključuje i šest luka dubokog gaza i 13 uzletišta i pojačava prisutnost svojih kopnenih snaga na Arktiku. To je područje geopolitički sve važnije, a sve veći interes za njegove prirodne resurse donosi nove ekološke i sigurnosne izazove u toj regiji i cijelom svijetu.

Istodobno, sudeći po pisanjima američkih medija, Sjedinjene Države i njihovi saveznici forsiraju izgradnju vojne infrastrukture na Arktiku kao odgovor na pojačane aktivnosti ne samo ruske, već i kineske flote u polarnim regijama, osobito u području oko Aleutskih otoka

Budući da su Aleuti jedini američki teritorij koji su Japanci uspjeli okupirati tijekom Drugog svjetskog rata, uz svako zaoštravanje vojno-političke situacije na Tihom oceanu, oni bi se pretvorili u jednu od slabih točaka američke obrane pa se taj faktor vrlo ozbiljno uzima kada su u pitanju kineski vojni planovi.

Nazočnost kineske vojne mornarice u Arktiku znakovita je budući da Kina nema svoje teritorije u tom području, a pojedini zapadni vojni analitičari ističu kako je izgradnja ledolomaca tek uvertira za buduće kretanje kineskih podmornica.

Zasad nije posve jasno u kojoj je mjeri Peking spreman povezati svoje aktivnosti s Moskvom, s kojom je u nekoliko navrata oko Aleuta odradila zajedničke vojne vježbe. Rusija i sama pojačava svoju vojnu nazočnost u toj regiji; razmješta nove zračne baze, pa čak i kopnenu vojsku.

Arktik je bio jedno od glavnih poprišta Hladnog rata i postaje značajan povod za nove rusko-američke nesuglasice nastale nakon ukrajinske krize. Kineske operacije u suradnji s Rusijom u ovoj regiji mogu značajno izmijeniti odnos snaga. Kina bi s Rusijom mogla sudjelovati u izgradnji infrastrukturnih objekata koje bi kasnije mogla koristiti kineska mornarica i zrakoplovstvo, no Moskva i Peking još se nisu dogovorili osnovnim principima suradnje i uklapanje svojih interesa u ovoj regiji.


Reci što misliš!