Događaji

Šimonović ne odgovara na pozive

Hrvatska tužba protiv Srbije za genocid upitna?

Hrvatska tužba protiv Srbije za genocid upitna?

Mogućnost povlačenja tužbe u koju je Hrvatska uložila deset godina i nepoznat iznos eura, zarolala se uoči posjeta premijera Sanadera Beogradu prije dva tjedna

Kao grom iz vedra neba stigla je izjava predsjednika Stipe Mesića da Hrvatska razmišlja o povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid. Iako je struka složna u procjeni da nakon BiH, Hrvatska nema previše šansi taj genocid dokazati, ostaje pitanje može li si Sanaderova Vlada uoči izbora dopustiti ovakvu odluku.

Mesić je u intervjuu za beogradske Večernje novosti izjavio kako delegacije dviju zemalja razgovoraju o mogućnosti povlačenja tužbe. "O tome se vode rasprave još ne znamo kakva će odluka na kraju biti donesena", rekao je Mesić.

Mogućnost povlačenja tužbe u koju je Hrvatska uložila deset godina i nepoznat iznos eura, zarolala se uoči posjeta premijera Sanadera Beogradu prije dva tjedna. Premijer Cvetković tada ga je pozvao da odbaci tužbu, no Sanader je poručio da se neće raspravljati preko medija. Nakon razgovora u četiri oka, iz informacije dobivene od premijera ostalo je neizvjesno je li tužba bila predmet razgovora.

Voditelj našeg pravnog tima za tužbu, ministar pravosuđa Ivan Šimonović danas ne odgovara na telefonske pozive. Kada se sud u Haagu, u studenom, proglasio nadležnim, u Hrvatskoj su svi željeli poentirati.

Iako je već tada bilo jasno da tužba nema previše šanse, Šimonović je poručivao: imajte povjerenja, pravda je na našoj strani. Koje su se to okolnosti u međuvremenu promijenile, nije poznato. Pravni stručnjak Ivo Josipović naglašava da tužba nije samoj sebi svrha, te da Hrvatska u njoj, između ostalog, traži kažnjavanje ratnih zločina i suradnju na pitanju zatočenih i nestalih.

Josipović dodaje da nije uobičajeno odustati od tužbe ako se nešto ne dobije zauzvrat pa ističe da je ovo isključivo politička, a ne pravna odluka. Očito Hrvatska želi u očima međunarodne zajednice biti onaj pozitivni faktor u regiji koji gleda u budućnost i voli svoje susjede. Pitanje je samo kako će na to gledati Sanaderovi birači.


Reci što misliš!