Događaji

Droga sve dostupnija

U Hrvatskoj sve više kokainskih ovisnika

U Hrvatskoj sve više kokainskih ovisnika

Najviše je ovisnika u Zadarskom županiji, a slijedi Istarska koja je do nedugo bila vodeća po broju ovisnika u Hrvatskoj. Zatim su tu Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija

Kao i u europskim zemljama i u Hrvatskoj je zamjetan trend porasta ovisnika o kokainu i sintetičkim drogama, dok se broj novih liječenih heroinskih ovisnika kreće godišnje između 750 i 850 i već je više godina isti, istaknula je predstavljajući Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u ovoj godini prim. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U zdravstvenom je sustavu u ovoj godini liječeno 7.506 ovisnika, među kojima su njih 5.832 bili ovisnici o opijatima. Prvi put na liječenju je bilo 1.700 ovisnika a među njima 769 ovisnika o opijatima odnosno heroinu, rekla je voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti na predstavljanju Izvješća u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Najviše je ovisnika u Zadarskom županiji, a slijedi Istarska koja je do nedugo bila vodeća po broju ovisnika u Hrvatskoj. Zatim su tu Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija.

Najveći uspjeh u izvanbolničkom liječenju ovisnika zabilježio je Grad Zagreb koji je, zahvaljujući dobroj organizaciji javnozdravstvene službe, ove godine u sustav obuhvatio 19 posto ovisnika ili njih 1.383. Dobrom organizacijom izvanbolničkog sustava i u drugim gradovima, znatno je rasterećena KB Sestara milosrdnica, koja je, uz Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, glavna ustanova za liječenje ovisnika, istaknula je prim. Kuzman.

U razvoju opijatske ovisnosti nema značajnih promjena u odnosu na prethodne godine što znači da se bilo koja vrsta droge prvi put proba oko 16-te godine, a heroin oko 20-te godine života. Prvo intravenozno uzimanje heroina dogodi se pola godine nakon prvog uzimanja heroina, dok se prvi put na liječenje dolazi s 25-26 godina. Prosječna dob liječenih narkomana je pak 30 godina.

Prim. Kuzman ističe kako roditelji i dalje vrlo kasno uočavaju ovisnost kod svoje djece pa se prvo obraćanje zdravstvenoj službi događa prosječno nakon 3-4 godine uzimanja heroina, dok se kod ovisnika o marihuani ili nekoj sintetičkoj drogi to dogodi nakon 1-2 godine uzimanja.

Prema podacima koje su HZJZ-u dostavile pojedine terapijske zajednice za liječenje ovisnosti vidljivo je i da je od tamošnjih 406 liječenih ovisnika, njih svega 153-oje imalo prethodno dodir sa zdravstvenom službom što znači da nisu bili zdravstveno registrirani. Podaci HZJZ-a pokazuju i da je u ovoj godini od posljedica uzimanja droge umrlo 116 osoba, a njihova je prosječna dob bila 29 godina.


Reci što misliš!