Događaji

Antibiotici najopasniji

Prošle godine od nuspojava lijekova umrlo 26 osoba

Prošle godine od nuspojava lijekova umrlo 26 osoba
RTL Arhiva

Kriterije ozbiljne nuspojave pri tome je, navode u Agenciji, ispunila 641 prijava

Prošle je godine u Hrvatskoj prijavljen broj od 26 osoba za koje se sumnja da su preminule od nuspojava lijekova. Prema informacijama iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode, među prijavljenih 26 slučajeva sigurnu vezu s tragičnim ishodom, prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, se utvrdilo u jednom slučaju, kod četiri bolesnika terapija je vjerojatno povezana sa smrću, moguća povezanost utvrđena je kod šestero bolesnika, a za preostalih 15 slučajeva Agencija smatra kako povezanost nije vjerojatna, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uspoređujući s pretprošlogodišnjim brojem prijava radi se o povećanju broja preminulih s devet na 26. Pretprošle godine Agencija nije potvrdila sigurnu vezu ni u jednom slučaju.

Antibiotici najopasniji

Lijekovi za koje je tijekom 2008. godine podnesena prijava za smrtne slučajeve bolesnika su anestetik fentanil, kontracepcijske tablete s kombinacijom djelatnih tvari drospirenon i etinilestradiol, zatim antipsihotik risperidon, citostatik kapecitabin, antibiotik klaritromicin i tumorski lijek bortezomib.

Od lijekova koji su uzrokovali nuspojave, na prvom su mjestu, kao i 2007. godine, antibiotici, koji su označeni kao "krivci" za 775 nuspojava, slijede ih lijekovi za bolesti srca i krvnih žila za koje je prijavljeno 145 sumnji na nuspojavu, a na trećemu mjestu su lijekovi za živčani sustav (122 prijave), gdje vodeće mjesto zauzimaju antipsihotici.

Kriterije ozbiljne nuspojave pri tome je, navode u Agenciji, ispunila 641 prijava. Uz navedenih 26 smrtnih slučajeva, u tu skupinu spadaju 132 pacijenta koja su hospitalizirana nakon što su uzimala lijekove, zatim 33 pacijenta kojima je terapija, prema prijavama, ugrozila život, dok su se kod ostalih prijavljenih slučajeva posljedice definirale kao medicinski značajno ozbiljno stanje.


Reci što misliš!