Događaji

Vojna akcija

Šesnaesta godišnjica akcije Medački džep

Šesnaesta godišnjica akcije Medački džep

Na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u obrani Gospića položit će se vijenci i zapaliti svijeće, a misa zahvalnica služit će se u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije

Šesnaesta je obljetnica vojno-redarstvene akcije Medački džep, kojom su hrvatske snage odbacile pobunjene Srbe s okupiranog područja odakle je svakodnevno granatiran Gospić, javlja HTV .

Na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u obrani Gospića položit će se vijenci i zapaliti svijeće, a misa zahvalnica služit će se u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije.

Srbijanske su snage upravo s prostora Medačkog džepa svakodnevno granatirale Gospić. Nakon oslobađanja, Hrvatska je vojska zauzela i strateške položaje na Velebitu, što je za taj grad napokon značilo mirnije dane.

Zbog navodnih zločina u toj akciji Haški je sud podignuo optužnice protiv zapovjednika obrane gospićkoga područja - generala Mirka Norca i Rahima Ademija. Suđenje je održano na zagrebačkom sudu. General Ademi oslobođen je po svim točkama optužnice, a generalu Norcu izrečena je jedinstvena kazna od 7 godina.

Gospićani akciju drže jednim od najvećih hrvatskih vojnih uspjeha.

 


Reci što misliš!