Događaji

Krivotvorenje dokumentacije

Zviždač: Višemilijunski kriminal u slavonskobrodskoj carinarnici

Zviždač: Višemilijunski kriminal u slavonskobrodskoj carinarnici

Na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Slavonskom Brodu predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović i bivša djelatnica brodske poslovnice Intereuropa d.o.o. Tatjana Jakšić,  upozorile su javnost, da pojedinci iz  špedicije Intereurope i Carinarnice Slavonski Brod krivotvore uvozno-izvoznu dokumentaciju, krše carinske propise i međunarodne ugovore, pri čemu je proračun Republike Hrvatske oštećen za više milijuna kuna.

U toku 2008. godine Tatjana Jakšić upozoravala je svoje nadređene, da  se pojedinoj robi protuzakonito dodjeljuju certifikati EUR1, a time omogućuje oslobođenje carinskih davanja kupcima u Europi. Naime, roba stječe pravo na certifikat, ako je europskog porijekla, a Carinarnica u Slavonskom Brodu certifikat je u određenim slučajevima, dodjeljivala i robama trećih zemalja.  

Protupravnim izdavanjem certifikata EUR1 netko je očito protuzakonito namaknuo veliku materijalnu dobit. Obzirom da se time zakidaju i prihodi od carina europskih zemalja, Hrvatska bi uskoro mogla očekivati i zahtjev Europske komisije za pojašnjenjem slučaja.

Navode Tatjane Jakšić lako je potvrditi, jer je roba ostavila brojne tragove u poslovnoj dokumentaciji inodobavljača, naručioca robe, špedicije, carine, transportera i konačnih kupaca robe, ustvrdila je Vesna Balenović. 

Na žalost,  Tatjana Jakšić od svojih je nadređenih, zbog ukazivanja na  nepravilnosti i kršenje zakona, dobila otkaz, te joj je  zaključno sa 01.01.2009. godine prekinut radni odnos u Intereuropa d.o.o.

Zbog navedenog, Udruga „Zviždač" traži od Državnog odvjetništva i krimpolicije da preispitaju i istraže poslovanje Intereuropa d.o.o. i Carinarnice u Slavonskom Brodu, te  da se odgovorni za kršenje zakona procesuiraju.

Udruga „Zviždač" daje punu podršku svojoj novoj članici Tatjani Jakšić,  te zahtijeva da se uručeni otkaz proglasi ništavnim i da se savjesna „zviždačica" hitno vrati na posao.


Reci što misliš!