Događaji

Stigla zima

U Moskvi -25 stupnjeva Celzijevih, u Kanadi -50

U Moskvi -25 stupnjeva Celzijevih, u Kanadi -50

U većem broju španjolskih pokrajina zimske su službe podignute na noge jer je temperatura pala ispod -10 stupnjeva Celzijevih. U španjolskim planinskim krajevima oglašena je umjerena opasnost jer meteorolozi prognoziraju nove snježne padavine i sve niže temperature

U ruskoj prijestolnici izmjerena je temperatura od -25 stupnjeva Celzijevih. Prema informacijama koje prenose ruski mediji, od posljedica smrzavanja u Moskvi je preminula jedna osoba. Prema riječima ravnatelja hidro-meteorološkog zavoda u Moskvi, Alekseja Lijahova, 15. prosinca 1997. izmjerena je minimalna temperatura od -27.3 stupnja Celzijeva.

Da bi se spriječili smrtni slučajevi najugroženijeg dijela stanovništva, pripremljeno je osam skloništa. U skloništima su pripremljeni kreveti, i opskrbljeni su vodom i toplom hranom. Gradske vlasti su savjetovale građanima da ne piju i ne puše na otvorenom. Gradski metro postao je sklonište mnogim moskovskim beskućnicima, ali i psima lutalicama.

Niske temperature su u Moskvi izazvale poledicu zbog koje se otežano prometuje.

Ipak, naspram temperatura u drugim dijelovima Rusije, Moskva je još uvijek topla. Naime, u sjeverozapadnoj republici Komi izmjereno je -51 stupanj, a u sibirskoj regiji Irkutsk mjeri se -46.

Osim u tradicionalno snježno bogatim zemljama, snijeg je pao i u Španjolskoj. Prije dva dana prvi snijeg je pao i u španjolskom gradu Teruelu. U većem broju španjolskih pokrajina zimske su službe podignute na noge jer je temperatura pala ispod -10 stupnjeva Celzijevih. U španjolskim planinskim krajevima oglašena je umjerena opasnost jer meteorolozi prognoziraju nove snježne padavine i sve niže temperature.

Snijeg se očekuje i u nizinskim mjestima u pokrajini Galiciji, do nadmorske visine od 300 metara. Zbog prognoze u Španjolskoj je zatvoren veći broj škola.

Istovremeno, niske temperature pogodile su i Kanadu. U provinciji Alberta temperature su se spustile na -58.4 stupnja. U gradu Edmontu, temperatura iznosi -46 stupnjeva Celzijevih. U regiji Ontario, visina snijega iznosi jedan metar i 100 tisuća ljudi je ugroženo.


Reci što misliš!