Događaji

Dramatično stanje u splitskom zatvoru

Dramatično stanje u splitskom zatvoru

HHO je već upozoravao da je preopterećenost smještajnih kapaciteta jedan od najvećih problema u hrvatskim zatvorima. Smatraju da nema planova kojima bi se ta situacija poboljšala

Predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora, na čelu s predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom, nastavljajući nadgledanje zatvora u Hrvatskoj, posjetili su zatvor u Bilicama kod Splita, javlja HTV .

S predstavnicima su bili i novinari, koji su posjetili zatvorske ćelije i snimili ih. Pritom nije bilo dopušteno snimanje pritvorenika i zatvorenika niti razgovor novinara s njima.

HHO je već upozoravao da je preopterećenost smještajnih kapaciteta jedan od najvećih problema u hrvatskim zatvorima. Smatraju da nema planova kojima bi se ta situacija poboljšala.

Cilj projekta nadgledanja, u suradnji s Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, jest snimiti stanje, sastaviti detaljno izvješće te Hrvatskom saboru i Vladi predložiti izmjene u zakonodavstvu i praksi.

Podsjetimo, nedavno su neki zatvorenici štrajkali glađu upravo u splitskom zatvoru. Kao razloge odbijanja hrane navodili su sporost pravosuđa i sudova, nevinost, solidarnost, prijedlog da se jedan dan pritvora računa za dva dana izdržavanja kazne i prekapacitiranost zatvora.

Čičak je rekao kako je upravo to jedan od razloga današnjeg posjeta te kako to nije izdvojen slučaj i da su se pojedini zatvorenici mobitelom povezivali sa zatvorenicima u drugim zatvorima, posebice u riječkom, pa se moglo očekivati, kako je rekao, širenje nezadovoljstva.

Ministarstvo je izvijestilo da određeni broj zatvorenika odbija hranu. Naglasili su kako to podrazumijeva odbijanje samo zatvorske hrane jer im je Zakonom o izdržavanju kazne zatvora omogućeno naručivanje hrane izvana, čime se mnogi i koriste.

U Bilicama je stanje dramatično, posebice u smještaju jer su smještajne mogućnosti oko 160 zatvorenika. Trenutačno ih je gotovo dvostruko više, a u ćelijama nemaju sanitarne čvorove, rekao je Čičak.

Prema njegovim tvrdnjama, pritvorenici, koji još nisu pravomoćno osuđeni ili im nije završio sudski postupak, u splitskom zatvoru borave u prosjeku oko 420 dana što je najdulji pritvorski prosjek od svih zatvora u Hrvatskoj.

Rekao je i kako je razgovarao s čelnicima splitskog suda te prenio kako su ga izvijestili da nedostaje sudaca, što je nedavno riješeno, pa će taj sud ubuduće moći normalno funkcionirati i pridonijeti skraćenju boravka optuženika u pritvoru.

Čičak je kritizirao medije koji, kako je rekao, stvaraju društveno ozračje odbojnosti prema zatvorencima, prenosi Hina.

Velik je pritisak na obitelji nedavno uhićenih menadžera, a njihova djeca u školi doživljavaju linč, rekao je Čičak.

Pritvorenici nisu lišeni ljudskih prava, rekao je i dodao kako se dio pritvora određuje pod pritiskom vlasti.

 


Reci što misliš!