Događaji

Nove prijetnje

Sjeverna i Južna Koreja ponovno si prijete

Sjeverna i Južna Koreja ponovno si prijete

Sjeverna Koreja je prošle godine odustala od međunarodnih pregovora o prestanka svog nuklearnog programa, ali je naznačila da bi se mogla vratiti pregovorima ukoliko se ukinu međunarodne sankcije

Sjeverna Koreja zaprijetila je ratom Južnoj, nakon što je Južna Koreja rekla da će preventivno udariti ukoliko Pjongjang pripremi nuklearni napad. Između zaraćenih susjeda tako je zapravo sve po starom što se tiče retorike, iako se u stvarnosti odnosi sve više popravljaju.

"Naše revolucionarne snage smatrat će scenarij 'preventivnog udara', koji su južnokorejske vlasti proglasile državnom politikom, kao otvorenu deklaraciju rata", objavio je Glavni stožer sjevernokorejske vojske preko državne novinske agencije.

Prošli je tjedan ministar obrane Južne Koreje Kim Tae-young rekao da bi njegova zemlja trebala lansirati preventivni udar ukoliko se ustanovi da postoje jasne naznake nuklearnog napada sa sjevera. Kim je sličnu izjavu dao 2008., pa isprovocirao sličnu reakciju.

Retorika i stvarnost

Iako je Sjeverna Koreja u zadnje vrijeme napravila seriju gesti prema Južnoj i SAD-u, analitičari kažu kako je komunistički režim i dalje iznimno netolerantan prema bilo kakvim izjavama i najavama koje ugrožavaju njegovu sigurnost.

Sjeverna Koreja je prošle godine odustala od međunarodnih pregovora o prestanka svog nuklearnog programa, ali je naznačila da bi se mogla vratiti pregovorima ukoliko se ukinu međunarodne sankcije.

Ipak, Sjeverna je Koreja praktički potpuno ovisna o Južnoj za ispunjavanje osnovnih potreba stanovništva. Bez hrane koju im jug stalno šalje, na sjeveru bi u vrlo kratkom roku izbila opća glad. Tako da je, unatoč vojnoj retorici, jasno da će odnosi morati ići prema normalizaciji.

U preko 110 južnokorejskih tvornica blizu granice radi oko 42,000 sjevernokorejskih radnika, koji proizvode sve od elektronike, preko satova, do cipela i uredskog pribora, što je također jedan od značajnih izvora zarade za Južnu Koreju.


Reci što misliš!