Događaji

Potres

Čile: Potres od 8,8 Richtera pokrenuo tsunami

Čile: Potres od 8,8 Richtera pokrenuo tsunami

Američki geološki institut je objavio da je epicentar potresa bio 90 kilometara sjeveroistočno od grada Concepciona (670.000 stanovnika), na dubini od 35 kilometara

Snažan potres jačine 8,8 stupnjeva Rihterove ljestvice pogodio je jutros u 7.34 sati jug Čilea, pokrenuvši tsunami i usmrtivši najmanje 78 osoba.

Potres su osjetili i stanovnici glavnog grada Santiaga, gdje su se neke zgrade srušile, a dijelovi grada su bez struje, telefonskih linija i internetskih veza. Potres je trajao između 10 i 30 sekundi. Američki pacifički centar objavio je opasnost od tsunamija za Čile i Peru, dok je za Ekvador navedeno da je potrebno pažljivo praćenje.

'Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut tsunami koji bi mogao biti razoran po priobalna područja u blizini epicentra potresa, a mogao bi ugroziti i udaljena priobalja', navodi se na web siteu Američkog pacifičkog centra za upozorenje na opasnosti tsunamija. On zasad najviše prijeti znamenitom Uskršnjem otoku, s čijeg je obalnog dijela počela evakuacija stanovnika. Na cijelom otoku živi oko 5000 ljudi.

Američki geološki institut je objavio da je epicentar potresa bio 90 kilometara sjeveroistočno od grada Concepciona (670.000 stanovnika), na dubini od 35 kilometara.

Čileanska televizija objavila je slike srušenih zgrada u gradu Curicoa i oštećenja u povijesnoj jezgri glavnog grada Santiaga, udaljenog 320 kilometara sjeverno od epicentra. Zračna luka u glavnom gradu je zatvorena, urušio se i most na autocesti, a na ulice su padali dijelovi kuća i zgrada. Godine 1960. Čile je pogodio razoran potres jakosti 9,5 stupnjeva, nakon kojega se digao tsunami u kojemu je poginulo 1.655 ljudi.

Jak potres tresao i Japan

Potres magnitude 7 pogodio je u subotu jug Japana, objavio je Američki institut za geofiziku, a Japanska meteorološka agencija proglasila je uzbunu od tsunamija.

Do potresa je došlo na dubini od 22 kilometra, a epicentar se nalazi na 81. kilometru jugoistočno od grada Naha, na japanskom otoku Okinawa, rečeno je iz USGS.

Japanska meteorološka agencija izdala je uzbunu za tsunami za otok Okinawa, javlja novinska agencija Kyodo News. Zasad nema izvješća o šteti.


Reci što misliš!