Događaji

Domovinski rat

15. obljetnica akcije Bljesak

15. obljetnica akcije Bljesak

Vojno-redarstvena akcija Bljesak, u kojoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca, počela je 1. svibnja 1995. u 5.30. U nešto više od 30 sati oslobođena je zapadna Slavonija

Hrvatska obilježava 15. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su 1995. hrvatske snage u samo 36 sati oslobodile zapadnu Slavoniju. Glavna proslava održava se u Okučanima, javlja HTV .

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, državna izaslanstva, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg križa u okučanskom Spomen-parku hrvatskim vitezovima.

Obilježavanje akcije Bljesak počelo je tradicionalnom budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana. Nakon odavanja počasti u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u 10 sati počela je središnja svečanost na stadionu NK Psunj. Sveta misa zadušnica služit će se u crkvi sv. Vida u 11.15, a nakon toga dužnosnici i građani obići će Taktičko-tehnički zbor i info-štandove MORH-a.

Vojno-redarstvena akcija Bljesak, u kojoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca, počela je 1. svibnja 1995. u 5.30. U nešto više od 30 sati oslobođena je zapadna Slavonija, nakon čega je počeo proces povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Hrvatske. U akciji su poginula 42 branitelja, 162 su ranjena, a hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.


Reci što misliš!