Događaji

Istraga

Istraga pokazala da je torpedo Sj. Koreje potopio južnokorejski brod

Istraga pokazala da je torpedo Sj. Koreje potopio južnokorejski brod

Predsjednička Plava kuća priopćila je da je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao na oštru akciju i za sutra sazvao hitan sastanak čelnika snaga sigurnosti

Rezultati dugoočekivane istrage koju je proveo višenacionalni tim stručnjaka pokazuju da je torpedo izazvao snažnu podvodnu eksploziju koja je 26. ožujka razorila brod Cheonan.

Pedesetšest mornara spašeno je iz hladnog Sjevernog mora u blizini pomorske granice između dviju Koreja, no 46 ih je poginulo, što je najveći gubitak južnokorejske vojske od završetka trogodišnjeg Korejskog rata 1953.

Predsjednička Plava kuća priopćila je da je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao na oštru akciju i za sutra sazvao hitan sastanak čelnika snaga sigurnosti.

Sjeverna Koreja rezultate istrage nazvala je neistinama koje je proizvela skupina izdajnika kako bi se postigli određeni politički i vojni ciljevi.

Sjedinjene Države priopćile su u prvom reagiranju na nalaze istrage da je riječ o neprihvatljivom ponašanju koje samo produbljuje izolaciju Sjeverne Koreje.

Kina je preko svoga potpredsjednika vlade Cuija Tiankaija poručila kako je riječ o nesretnom incidentu, te izrazila nadu da će sve biti riješeno na odgovarajući način kako bi se zaštitila stabilnost Korejskog poluotoka.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon primio je rezultate istrage teška srca i s velikom zabrinutošću, objavila je njegova služba za odnose s javnošću, prenosi HTV

 


Reci što misliš!