Događaji

Poplave odnijele prvu žrtvu

U tijeku je evakuacija stanovništva u Baranji

U tijeku je evakuacija stanovništva u Baranji

Zbog najavljenog vodenog vala iz Austrije i Mađarske, Dunav će porasti za metar do metar i pol, a zbog čega bi mogla poplaviti rijeka Vuka

Iako se stanje zbog poplave u istočnoj Hrvatskoj smiruje i voda se povlači, obrana od poplava u Osječko-baranjskoj županiji trajat će još 10 do 15 dana. Zbog najavljenog vodenog vala iz Austrije i Mađarske, Dunav će porasti za metar do metar i pol, a zbog čega bi mogla poplaviti rijeka Vuka.

HRT javlja kako se očekuje i dizanje razine rijeke Drave i njezinih pritoka Karašice i Vučice. Zbog toga bi mogla biti ugrožena vikendaška naselja, ali ne i grad Osijek.

Hrvatska vojska zaputila se i prema poplavljenoj Šumarini i Luču u Baranji gdje je zbog nestabilnosti u podnožju nasipa u tijeku evakuacija. U pripravnosti je i stanovništvo Šećerane. Na spomenutom području došlo je do izlijevanja rijeke Karašice koja je probila nasip na nekoliko mjesta. Ona se sada hitno saniraju. Namjenski organizirane snage koje su danas upućene na područje Baranje broje 200 vojnika, desetak transportnih kamiona za evakuaciju stanovništva i prijevoz materijalnih sredstava te ostala potrebna inženjerijska i logistička sredstva.

Evakuirani ljudi, njih oko 1.500, bit će smješteni u sportsku dvoranu u Belom Manastiru, rekao je u Osijeku Damir Trut, ravnatelj DUZS-a

Prvi NOS upućen je u srijedu, 2. lipnja, na područje Oriovca. Činilo ga je ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske - vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, operemom i čamcima te desetine vozila, opskrbe i saniteta. Tako sada na područjima ugroženima od poplave sudjeluje više od 400 vojnika, dok u pripravnosti ostaje pet posebnih Namjenski organiziranih snaga koji broje više od tisuću pripadnika OS RH, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Za prihvat evakuiranog stanovništva Ured za upravljanje u hitnim situacijama, kako su izvijestili, šalje 120 aluminijskih sklopivih poljskih ležajeva. Uz to, tvrtka Werkos d.o.o. Osijek donirala je još 100 komada ležajeva za smještaj stanovništva u Belom Manastiru. Caritas je dao 50 madraca, paletu posteljine i 7 kreveta.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji stanje je ipak bolje, no ekipe su i dalje na terenu te prema prepumpavaju vodu i pojačavaju nasipe. Vodostaji rijeka Bosut i Berave blago padaju, izvijestio je Centar 112 Vukovar.

Po podacima Radarskog centra Gradište, koji je u sastavu DHMZ-a, u protekla četiri dana je u toj županiji palo oko 150 litara kiše po kvadratnom metru, dok je višegodišnji prosjek za svibanj 57 litara po kvadratnom metru. Župan Božo Galić je proglasio elementarnu nepogodu za cijelu županiju.

Voda je i dalje nepitka u Babinoj Gredi, Komletincima i Privlaci.

75-godišnja Marija Labrović preminula je sinoć oko 20.40 sati u osječkoj bolnici nakon što su se liječnici dva dana borili za njezin život.

Ona je stradala u utorak ujutro kada je uslijed velikih poplava došlo do otklizavanja tla i odrona zemlje na njenu kuću. U pomoć su joj odmah priskočili susjedi, koji su počeli kopati kako bi došli do nje, no tek vatrogasci uspjeli su doći do nje i to nakon dva sata bitke sa blatnom zemljom i kamenjem koje ja zatrpalo kuću.

Mariju Labrović izvukli su s teškim ozljedama, te je bila smještena na Intenzivnu jedinicu KBC Osijek. Od dolaska u bolnicu bila je kritično i stanje joj se pogoršavalo. Policija je jutros izvijestila kako je nesretna starica preminula.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grad Zagreb danas je izvijestio kako u kontaktu s Hrvatskim crvenim križem odjelom za katastrofe danas šalje kamion pomoći u poplavom pogođena područja Beli manastir i Babinu Gredu. Trenutno se vrši utovar u kamion, a iz Zagreba kreće u 15 sati.

Zahvaljujući Crvenom križu u najkritičnije poplavljenom dijelu Đakovštine - općini Strizivojna, stigla su tri isušivača koja će poslužiti stanovnicima poplavljenje Ulice Šokadije, kao i strizivojačkom naselju Soljaku. Od nedjelje je na tom području palo više od 104 litre po četvornom metru.

Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave u mnogim mjestima diljem zemlje, Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiro-račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, a cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen).

Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Štete od poplava i dalje se zbrajaju. Predsjednik udruge Brazda Matija Brlošić ocijenio je kako je stopostotna šteta na širem đakovačkom području pogodila oko 1500 hektara obradive površine.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković procijenio je na 70 milijuna kuna štetu koja je zbog poplava nastala na poljima, javlja HRT. Dodao je i kako bi jedna od mjera koje lokalna samouprava mogla poduzeti radi pomoći i oslobađanje poljoprivrednika od zakupa državne zemlje.


Reci što misliš!