Događaji

Ekološka katastrofa

Mrtve i naftom prekrivene ptice pronađene u Teksasu

Mrtve i naftom prekrivene ptice pronađene u Teksasu

Subotnji izvještaj nije navodio ništa o mrtvim pticama u Teksasu, a službenici odjela nisu dali komentar na navode izvještaja

Američke savezne vlasti objavile su kako su po prvi puta otkad je izbila katastrofa s naftnom mrljom koja se širi iz podvodnog izvora iznad potonule platforme Deepwater Horizon u Teksasu pronađene mrtve i naftom prekrivene ptice.

Izvještaj Službe za divljač iz grada Roberta u Louisiani navodi kako su u Teksasu pronađene dvije mrtve ptice prekrivene naftom i 36 mrtvih ptica koje na sebi nisu imale sloj nafte. Nije navedeno gdje u Teksasu su ptice pronađene.

Subotnji izvještaj nije navodio ništa o mrtvim pticama u Teksasu, a službenici odjela nisu dali komentar na navode izvještaja.

Teške posljedice po životinjski svijet

Katastrofa u Meksičkom zaljevu, najveće izlijevanje nafte u američkoj povijesti, traje već mjesec i pol dana. Najgore je pogođena Louisiana, koja se nalazi najbliže mjestu potonuća Deepwater Horizona, ali nafta je već došla i do Alabame, Mississippija i prošli tjedan do Floride.

Tvrtka British Petroleum, vlasnik platforme, pokušala je brojne recepte kako bi zaustavila širenje naftne mrlje, ali veći dio njih bio je neuspješan. Zadnji pokušaj od prošlog tjedna, prilikom kojeg se na cijev koja strši iz izvora postavila kupola, čini se relativno uspješan, ali neće se znati koliko je taj pokušaj dobar još neko vrijeme.

U međuvremenu iz izvora svakodnevno istječe blizu 20.000 barela sirove nafte, dok su ekološke posljedice potencijalno stravične. Nafta je već izazvala teške posljedice po rijetku populaciju smeđih pelikana u Louisiani, a ugrožen je veliki broj životinjskih vrsta u svim državama koje je nafta pogodila.


Reci što misliš!