Događaji

Meksički zaljev

Divovski tanker započeo sa čišćenjem nafte

Divovski tanker započeo sa čišćenjem nafte

Supertanker pod imenom "A Whale" započeo je probno čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Divovski brod u vlasništvu je tajvanskog brodara TMT Shiping, visine deseterokatnice i duljine 275 metara, na bokovima ima posebne otvore kroz koje uzima naftom zagađenu vodu i pumpa je u tankove gdje se odvaja nafta, a voda vraća u more. Brod rabi istu tehnologiju kao kod pranja tankova u tankerima.

Divovski tanker u jednom danu može sakupiti oko 80 milijuna litara nafte dok brodovi koji su do sada kupili naftu u 10 tjedana su sakupili 106 milijuna nafte. Naime, problem koji postoji kod tog tankera jest taj da voda koju izbacuje nije potpuno čista i bez nafte. Propisi Agencije za zaštitu okoliša traže da u izbačenoj vodi bude najviše 0,15 promila nafte, što je realno teško ostvariti.

Prema posljednjim informacijama u zaljev ističe od 35.000 do 60.000 barela nafte dnevno te je naftom zagađeno oko 725 kilometara obale Lousiane, Mississipija, Alabame i Floride, što predstavlja najveće zagađenje naftom svih vremena.


Reci što misliš!