Događaji

Preko 500 požara

Moskvu nadvio dosad najgori oblak smoga

Moskvu nadvio dosad najgori oblak smoga

Do kasnog popodneva se situacija malo popravila, pa su svi aerodromi ponovno počeli primati letove

Zagušljivi smog uzrokovan požarima diljem zemlje danas se ponovno spustio cijeli glavni grad Rusije, prizemljivši letove i obavivši Crveni trg gustom maglom, te usto uzrokujući zdravstvene probleme stanovnicima.

Turisti su morali na lica staviti maske kako bi se uopće mogli kretati trgom, i usto pokušavali uslikati jedva vidljiv Kremlj. Zagađenje u zraku je četiri puta veće od normalnih razina, što je najgore zračno zagađenje ikad izmjereno u Moskvi.

Deseci letova su otkazani ili prebačeni sa aerodroma Domodedovo i Vnukovo, jer je vidljivost na pistama bila samo 200 metara. Svi letovi koji dolaze u Moskvu ili na susjedne aerodrome mogli su izabrati druge lokacije. Neki su odlučili sletjeti u Sankt Petersburgu, ili u Kazan, 640 i 800 kilometara dalje od Moskve.

Do kasnog popodneva se situacija malo popravila, pa su svi aerodromi ponovno počeli primati letove.

Vidljivost u glavnom gradu je smanjena na svega nekoliko metara zbog smoga, koji izaziva kašalj. Zbog nedostatka vjetra bi smog mogao ostati u glavnom gradu još nekoliko dana, a zdravstvene službe upozoravaju sve koji moraju izlaziti van da obavezno nose zaštitne maske. Stotine su morale primiti liječničku pomoć.

Preko 500 požara i dalje bukti u Rusiji, uglavnom u zapadnom dijelu. Temperature su rekordno visoke, a samo u regiji Moskve gori 31 šuma i 15 tresetišta. Dosad je poginulo najmanje 52 ljudi, a uništeno 2000 domova. Vlada je priznala da 10.000 vatrogasaca koji se bore s požarima nisu dovoljni.

Kako bi spriječili daljnju štetu, vojnici miču eksplozive iz vojnih baza koje bi mogao zahvatiti požar, a vojska je u pomoć vatrogascima u glavnom nuklearnom postrojenju u Sarovu poslala zrakoplove, helikoptere, pa čak i nekoliko robota. Prošli je tjedan požar načinio ogromnu štetu u ruskoj pomorskoj bazi blizu Moskve.

Sljedeći tjedan bi u Moskvi temperature trebale biti oko 38 stupnjeva. Uobičajena ljetna temperatura je oko 23 stupnja.


Reci što misliš!