Događaji

Klima

2010. je godina klimatskih katastrofa

2010. je godina klimatskih katastrofa

Dok traje rasprava o čovjekovoj odgovornosti za sve što se zbiva, klimatolozi upozoravaju - prirodne katastrofe bit će sve češće i razornije

2010. je godina ekstremnog vremena - velike vrućine zahvatile su područja u kojima nikada prije nisu zabilježene, isto je i s velikim hladnoćama. Dok traje rasprava o čovjekovoj odgovornosti za sve što se zbiva, klimatolozi upozoravaju - prirodne katastrofe bit će sve češće i razornije, javlja HTV

Rusijom haraju požari. Pakistan, Indiju, pola Europe pogodile su poplave, Kinu odroni zemlje, Ameriku tornada.

Od početka godine diljem svijeta zabilježeno je više od 500 prirodnih katastrofa, uglavnom većih i snažnijih nego ikada prije. Godina je najtoplija od kada se provode mjerenja. Stručnjaci se sastaju, organiziraju konferencije, no ni oni ne znaju kamo sve to vodi.

Znanost ne može potpuno shvatiti ove klimatske promjene niti prognozirati što će se i kada zbiti. Previše toga uvjetuje jedno drugo, riječi su nobelovca Molina. On poručuje - za klimu je ključan vječni led. Čuva zemlju od atmosferskih ekstrema. No svake ga je godine sve manje.

Uzbunu je podignula golema santa leda, veličine 260 četvornih kilometara, koja se odlomila od ledenjaka Peterman na sjeverozapadu Grenlanda. Riječ je o najvećoj santi koja se odvojila u posljednjih 50 godina.

Ne zna se kada će glavne države svijeta pristati na veliko smanjenje emisija štetnih plinova. Nova konferencija održat će se potkraj godine u Meksiku. Stručnjaci kažu kako ekonomska opravdanja više ne smiju biti razlog za odgađanje ključnih mjera.

Dok političari čekaju, znanstvenici smišljaju. Kinezi su lansirali novi satelit za praćenje klimatskih promjena. U švicarskim Alpama danas je pokrenuto prvo stvaranje umjetnog glečera.

Osnovna rasprava stručnjaka i političara - koliko je čovjek kriv za klimatske promjene - polako se prebacuje na drugu temu - što možemo napraviti da se te promjene ublaže. Ni tu nema suglasja. Većina se ipak slaže u jednom - čekaju nas burna vremena, u svakom značenju te riječi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.