Događaji

Tužba teška 25 milijuna kn

Frane Lučić bi mogao ostati bez odštete

Frane Lučić bi mogao ostati bez odštete

Lučić je odštetu zbog povrede na radu tražio od Grada Šibenika i države

Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić traži odštetu od 25 milijuna kuna, no zbog pravne procedure mogao bi izgubiti parnicu.

Lučić je odštetu zbog povrede na radu tražio od Grada Šibenika i države a ne od svog poslodavca DVD-a Tisno. Za razliku od njega, obitelji 12-torice poginulih vatrogasaca odštetu su tražile tužbom protiv Grada Vodica, Općine Tisno, DVD-a Tisno i Vodice te Obrtničko tehničke škole.

Doduše u tim je odštetama država financijski sudjelovala jednokratnom pomoći lokalnim tijelima vlasti ali ne kao tužena strana koja je izgubila spor.

Lučić se pak odlučio za drukčiji put. U lipnju 2008. godine tražio oko 2,5 milijuna kuna za stopostotno smanjenje životne i radne sposobnosti, naknadu za tjelesno oštećenje te mjesečnu mirovinu, piše Večernji list.

No na početku ožujka 2009. godine podnio je novi zahtjev u kojemu na osnovi povrede prava osobnosti potražuje odštetu od 9 milijuna kuna. Sredinom rujna prošle godine Lučić je protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika podnio tužbu u kojoj je naknadu za povredu prava osobnosti podigao na 17 milijuna kuna, a uz to traži još rentu, izgubljenu dobit, naknadu za tuđu pomoć te za još druge financijske izdatke uzrokovane nesrećom i teškim invaliditetom.

Državno odvjetništvo koje u ovome postupku zastupa državu tvrdi da za odštetu ne može odgovarati država, a osporava i visinu odštetnog zahtjeva. Kažu da u konkretnom slučaju država ne odgovara ni po Zakonu o zaštiti i spašavanju ni po Zakonu o vatrogastvu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.