Događaji

Vremenska prognoza

Razdoblje od 16. do 19. rujna najkišovitije u posljednjih 100 godina

Razdoblje od 16. do 19. rujna najkišovitije u posljednjih 100 godina

U DHMZ-u kažu kako najavljeno pogoršanje vremena na svu sreću neće dugo trajati pa se nadamo da neće biti ni mnogo štete

Dok se život na poplavom pogođenim područjima polako vraća u normalu, prognostičari najavljuju nove padaline. Kiša koja je počela padati na zapadu Slovenije i koja će padati do nedjelje u Sloveniji i Hrvatskoj povećat će vodostaj rijeke Save i njezinih pritoka, formirat će se novi vodeni val, ali neće biti tih visina kao proteklih dana, rekli su nam u Službi za hidrologiju Državnog hidrometerološkog zavoda.

Zbog noćašnjih obilnih padalina u Puli, poplavljeni su neki dijelovi grada, a zatvorena je i državna cesta D-21. Najkritičnije je oko zgrade Policijske uprave, na Velom Vrhu i Štinjanu. Vatrogasci su cijelu noć ispumpavali vodu iz poplavljenih zgrada i kuća, prenosi HTV .

Neslužbeno se procjenjuje da je palo oko 160 litara kiše po četvornome metru.

Problema ima i na Istarskom ipsilonu kod odmorišta Bale, gdje je uspostavljena privremena regulacija prometa.

Zbog nedavnih poplava koje su pogodile našu zemlju, korita rijeka te tlo i nasipi zasićeni su vodama. U DHMZ-u kažu kako najavljeno pogoršanje vremena na svu sreću neće dugo trajati pa se nadamo da neće biti ni mnogo štete.

Očekuje se povećani vodostaj Save od Jesenica do Siska, a zbog oborina u BiH u slijevu Une, Bosne i Vrbasa, porast vodostaja od Jasenovca do Županje, rekao nam je zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za slijev Save Zoran Čavlović. Također će, kaže, vjerojatno porasti vodostaj Kupe i njezinih pritoka.

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja dogovoreno je da će sljedećih nekoliko dana DHMZ zavod pozorno pratiti najavljene oborine za vikend i sva mjerenja o količini padalina dostavljati mjerodavnim tijelima preko Državnog centra 112.

Hrvatske vode već su počele pripreme za dolazak novog vodenog vala. U pripravnosti je i sustav za uzbunjivanje stanovništva, a Centri 112 zaduženi su za stavljanje u pripravnost sve potrebne operativne snage i materijalne resurse. U pripravnosti su i vojska i policija. Sve mjere provode se u suradnji s lokalnim čelnicima.

Razdoblje od 16. do 19. rujna ove godine najkišovitije je u posljednjih 100 godina.

Stožer je i analizirao kako su mjerodavne službe reagirale na poplave koje su pogodile Hrvatsku prošlog vikenda. Zaključeno je kako je sustav zaštite i spašavanja reagirao na vrijeme, spriječio gubitak ljudskih života i bitno umanjio moguće štete. Istaknuto je i kako se najprije treba dograditi sustav obrane od poplava na ugroženim područjima te izgraditi djelotvorniji oblik provedbe i poduke stanovništva o postupanju u slučaju velikih nesreća i katastrofa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.