Događaji

Očekuje se smirivanje situacije

DUZS: Porast vodostaja u odvodnim kanalima i potocima

DUZS: Porast vodostaja u odvodnim kanalima i potocima

Zbog obilne kiše na području više županija u protekla 24 sata došlo je do porasta voda u odvodnim kanalima i potocima te plavljenja dvorišta, obiteljskih kuća i podrumskih prostorija, kao i do otežanog prometovanja, a jak vjetar i grmljavinsko nevrijeme uzrokovali su rušenje stabala i prekide u opskrbi električnom energijom, izvijestila je u subotu kasno popodne Državna uprava za zaštitu u spašavanje (DUZS).

No, zbog prestanka kišnih oborina u većini županija očekuje se smirivanje situacije, naveo je DUZS u izvješću od 16 sati.

Prema izvješću Stožera zaštite i spašavanja grada Samobora najkritičnije je bilo na području Grdanjaca, ali ugroza za stanovništvo nema. Zbog nastale situacije obustavljen je promet prema Žumberku, Noršić Selu i Sokolović Bregu, gdje je došlo do urušavanja mosta. Kritično je i u naselju Rude, gdje se ne može pristupiti od Rudarske Drage do Ruda zbog velike količine vode na prometnici.

Promet je obustavljen i kroz nekoliko ulica u Samoboru, gdje je došlo do urušavanja dijela prometnice te su nastali problemi s vodovodom, plinovodom i kanalizacijom. Angažirani su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, samoborske Vatrogasne zajednice, Hrvatskih voda te djelatnici Komunalca i Odvodnje.

U Velikoj Gorici od jutros je aktiviran gradski Stožer zaštite i spašavanja zbog ugrožavanja obiteljskih kuća u naselju Petrovina Turopoljska gdje je došlo do izlijevanja potoka Lomnica. Na terenu su vatrogasne snage i djelatnici Hrvatskih voda.

U Sisku je završeno ispumpavanja objekata u naseljima Galdovo, Budaševo, Novo Selo i Zeleni Brijeg.

U Lekeniku je u podne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanje, a zbog porasta rijeke Kupe obaviješten je HGSS u Novskoj.

U Petrinji je zbog nevremena došlo do kvara na dalekovodu Jabukovac pa su bez napajanja mjesta od Hrastovice do Lušćana. Ekipe HEP-a su i dalje na terenu.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zatvorena je cesta D1 od Krapine do Đurmanca zbog ulegnuča asfaltnog sloja od oko 30 cm na mostu kod Žutnice.

Poplavljene su prostorije bivše tvornice „BOR" u Bedekovčini. Sanirane su posljedice poplave parkirališta i prilazne ceste hotela „Matija Gubec" u Stubičkim Toplicama. U Stubičkim Toplicama, u naselje Pila, izgrađen je nasip (vreće pijeska) koji štiti privatne objekte od nadolazećih oborinskih voda s obližnje prometnice. Saniran je nanos šljunka na prometnicu, te odčepljen odvodni kanal na D24 u naselju Špičkovina.

U Karlovačkoj županiji bilo je nekoliko intervencija ispumpavanja podruma objekta u Dugoj Resi te intervencija postavljanja vreća s pijeskom u Belajskim Poljicama gdje su ugrožene dvije kuće.

Županijski centar 112 Virovitice zabilježio je intervenciju vatrogasaca iz JVP Slatina i DVD-a Špišić Bukovica na ispumpavanju nekoliko podrumskih prostorija u Slatini i naselju Špišić Bukovica.

ŽC 112 Slavonski Brod zabilježio je intervenciju ispumpavanja vode iz podruma u Okučanima i naselju Staro Petrovo Selo. Intervenirali su DVD Okučani i Gornji Bogičevci. Na odčepljenju odvoda na mostu u naselju Smrtići, u općini Gornji Bogićevci radili su djelatnici Hrvatskih voda. Opskrbom električnom energijom je normalizirana.

U Varaždinskoj županiji i dalje je u tijeku ispumpavanje vode iz podrumskih objekata kod naselja Madaraševec u Općini Martijanec. Na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci iz više DVD društava sa područja županije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.