Događaji

Otmičari traili veliku otkupninu

Hrvatski pomorac spašen u akciji kamerunskih vlasti

Hrvatski pomorac spašen u akciji kamerunskih vlasti

Nakon akcije spašavanja taoci su odvedeni na liječnički pregled. Tijekom dana bi svi spašeni taoci trebali biti predani predstavnicima njihovih diplomatskih misija u Kamerunu

Hrvatski pomorac Klaudio Stilin oslobođen je u vojnoj akciji kamerunskih vlasti. Kamerunski ministar komunikacija priopćio je da je svih šest pomoraca koje su teroristi oteli uspješno oslobođeno. Među taocima je bilo četiri Ukrajinca, jedan Hrvat i jedan Filipinac.

"Šestorica taoca oslobođena su nakon operacije koju su izvele naše obrambene i sigurnosne snage. Svi su taoci u ovom trenutku na sigurnom mjestu", prenosi Reuters izjavu kamerunskog ministra Issa Tchiroma.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova o spašavanju je obaviješteno preko veleposlanstva u Maroku, nakon čega su stupili kontakt s obitelji i javili im da je 34-godišnji Klaudio živ i zdrav. Stilin je, inače, iz okolice Crikvenice, a pomorac je već deset godina.

Nakon akcije spašavanja taoci su odvedeni na liječnički pregled. Tijekom dana bi svi spašeni taoci trebali biti predani predstavnicima njihovih diplomatskih misija u Kamerunu.

Podsjećamo, Klaudio Stilin otet je zajedno s filipinskim pomorcem u noći sa 12. na 13. rujna. Otmica se dogodila nedaleko od luke Douala na jugu Kameruna. Na njihov brod Amerigo Vespucci u vlasništvu belgijske kompanije Jan de Nul upali su naoružani otmičari i odveli ih pod prijetnjom vatrenog oružja.

Iz Kameruna je tek dva tjedna nakon otmice stigla informacija kako su otmičari zatražili veliku svotu novca kao otkupninu. Svota nije specificirana. Međutim, dva dana poslije otmičari su se predomislili i zatražili da kamerunske vlasti iz zatvora puste osmoricu njihovih suboraca. No, kako je u međuvremenu koordinirana akcija spašavanja, zahtjevi nisu ispunjeni.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.