Događaji

Tužna obljetnica u Borovu

'Prošlo je 19 godina, ali nada nikad ne umire'

'Prošlo je 19 godina, ali nada nikad ne umire'

Pred ostacima Borovo Commercea, zgrade koja je u jesen 1991. kao ratna bolnica i sklonište bila utočište za 800 civila i branitelja, od čega 200 teških ranjenika, u petak je obilježena 19. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje

Samo je 19. studenog 1991. godine, na dan okupacije Borova naselja, ubijena 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade poginuo 361 civil i branitelj, a 48 odvedenih iz Borovo Commercea još se vode kao nestali.

'Već je 19 godina prošlo, ali nada nikad ne umire. Ovo su tužni dani, ne samo za roditelje, supruge i djecu onih koji su ovdje poginuli, nego i za one koji svoje najmilije još nisu pronašli, a traže ih', poručila je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke', koja je i organizirala obilježavanje pada Borova naselja.

Po podacima te udruge, još uvijek traje potraga za 325 osoba iz Vukovara. 'Svjesni smo i toga da neke od nestalih možda nikad nećemo naći, jer je 19 godina puno i ponekad pomišljam da nikad neću naći svoga supruga, jer nema nikakvog traga', kaže Manda Patko.

Ispred ostataka nekadašnje pričuvne ratne bolnice i skloništa za brojne Vukovarce su izaslanstva udruga zatočenih i nestalih, stradalnika i branitelja, lokalnih vlasti i udruge Žene u crnom iz Srbije položila vijence. Potom je formirana Kolona sjećanja koja je prošla sve do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa za sve pokojne i nestale.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.