Događaji

Oštri odnosi

Južna Koreja najavljuje osvetu

Južna Koreja najavljuje osvetu

Najmanje četvero Južnokorejaca je početkom tjedna poginulo u bombardiranju koje je zabrinulo cijeli svijet zbog toga što se Sjeverna Koreja već godinama hvali da razvija nuklearno oružje

U Južnoj Koreji su održani pogrebi dvojice marinica koji su poginuli u nedavnom sjevernokorejskom napadu na južnokorejski otok Yeonpyeong, javlja BBC.

Najmanje četvero Južnokorejaca je početkom tjedna poginulo u bombardiranju koje je zabrinulo cijeli svijet zbog toga što se Sjeverna Koreja već godinama hvali da razvija nuklearno oružje.

Pogrebi marinaca Jeong-wooa i Moona Kwang-wooka održani su u vojnoj bolnici u Seongnamu, u blizini glavnoga grada, te su prenošeni na nacionalnoj televiziji.

Stotine državnih i vojnih dužnosnika, političara, vjerskih vođa, aktivista i civila došle su su na pogreb, a među njima su bili i premijer Kim Hwang-sik te zapovjednik marinaca Maj Gen You Nak-jun.

"Južnokorejski aktivni marinici i postrojbe u rezervi će utisniti ovaj bijes u svoje kosti i učinit ćemo sve kako bismo se osvetili Sjevernoj Koreji", rekao je Maj Gen You.

SAD je pozvao Kinu da pojača pritisak na Pjongjang kako bi se spriječili novi incidenti. A Južna Koreja je najavila da će u nedjelju započeti sa zajedničkim vojnim vježbama u kojima će sudjelovati i američke snage.

Kina je priopćila da je joj je "najveći prioritet" situaciju održati pod kontrolom te je započela s nizom pregovora s Washingtonom, Seulom i Pjongjangom kako bi smirila tenzije.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je napala Južnu usred vježbi južnokorejske vojske. Nakon upozorenja da vježbe moraju prestati, Sjeverna Koreja je prema pučini ispalila artiljerijske projektile. Nakon baraže sa sjevera, južnokorejska vojska ispalila je nekoliko vlastitih artiljerijskih projektila u suprotnom smjeru.

Zapadna granica između dvije Koreje dugo je vremena točka prijepora, jer ju Južna Koreja ne priznaje. Granicu je jednostrano iscrtao SAD 1953. godine, nakon završetka rata. Samo u zadnjih nekoliko godina dvije su Koreje vodile nekoliko krvavih sukoba oko granice.

Dvije su zemlje u posebno napetim odnosima od ožujka, kad je potonuo južnokorejski ratni brod Cheonan. Kasnija istraga međunarodnog povjerenstva zaključila je da je brod potopljen sjevernokorejskim torpedom, ali Sjeverna Koreja negira svoju upletenost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.