Događaji

Ekstremno vruća budućnost

Paklena ljeta uskoro sasvim normalna

Paklena ljeta uskoro sasvim normalna

Prošlogodišnji summit u Kopenhagenu, od kojega se očekivalo izrazito puno, nije polučio željene rezultate

Svjetska meteorološka organizacija rekla je da će brutalni toplinski valovi kakvi su 2003. godine u Europi bili odgovorni za tisuće smrtnih slučajeva i koji su ove godine ugušili Rusiju biti sasvim uobičajena pojava kako se Zemlja bude sve biše zagrijavala.

Ravnatelj SMO-ovog Svjetskog centra za istraživanje klime rekao je da trend iz zadnjih nekoliko desetljeća pokazuje da će ubuduće ekstremna vrućina biti učestalija i intenzivnija.

Ghassam Asrar rekao je novinarima okupljenim na UN-ovom godišnjem klimatskom summitu, koji se ove godine održava u Meksiku, kako se atlantski uragani također mijenjaju. Broj blagih oluja prve kategorije opada, ali frekvencija razornih oluja četvrte i pete kategorije sve je veća.

Ovakva upozorenja sasvim su očekivana na summitu u Cancunu, gdje će stručnjaci danima predstavljati rezultate svojih istraživanja, što bi trebalo vođama 193 zemlje olakšati put dolaska do globalnog ugovora o smanjivanju emisija štetnih plinova.

Prošlogodišnji summit u Kopenhagenu, od kojega se očekivalo izrazito puno, nije polučio željene rezultate, i sve je ostalo na okvirnim obećanjima. Klimatska politika nije bila iznimno visoko na listi američkih prioriteta ove godine, tako da nije ni bilo pojačane diplomacije.

Stoga je prilično uzaludno očekivati da će summit ponuditi puno više od upozorenja, ali ništa nije sigurno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.