Događaji

Anticiklona Lucifer

Upalio se meteoalarm za skoro čitavu Hrvatsku

Upalio se meteoalarm za skoro čitavu Hrvatsku

Hrvatska je u crvenom! Ne samo kada su u pitanju financije, već i kada su u pitanju meteorološke prilike. Najtopliji dan u godini obilježen je temperaturama koje ponegdje prelaze 40 stupnjeva Celzijevih.

Anticiklona Lucifer donijela nam je jedan od najtoplijih dana otkad postoje mjerenja. Na plus 40 stupnjeva "pržili" su se Osijek, Đakovo, Slavonski Brod, Županja i Sisak. U Zagrebu je temperatura bila čak 39 stupnjeva. Najveća temperatura ikad izmjerena u Hrvatskoj zabilježena je 1981. godine u Pločama. Tada je termometar pokazivao čak 42,8 stupnjeva.

Nesnosne vrućine rezultirale su "paljenjem" meteoalarma, koji za gotovo čitavu Hrvatsku pokazuje da je vrijeme izuzetno opasno. Stanje je nešto bolje tek u Istri i duž čitave obale. Na stranici meteoalarm.eu vidi se kako je skoro cijela Hrvatska obojena u crveno, što označava izuzetno opasno vrijeme.

"Velika šteta i nezgode su moguće i to u većini slučajeva s opasnošću po život"

"Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", objašnjava se značenje crvene boje na stranici.

Narančasta boja pak predstavlja opasno vrijeme. "Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan", sugerira se na stranici meteoalarm.

Izuzetno opasno vrijeme dijagnosticirano je i duž jadranske obale Italije, u primorskom dijelu Slovenije, južnom i istočnom dijelu Mađarske, BiH te na čitavom teritoriju Srbije. Posebnu opasnost predstavlja velik broj požara, koji kao i u Hrvatskoj, plamte diljem BiH i Srbije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.