Događaji

Tri godine pokušava naplatiti dug

Supruga nogometaša Sablića ne želi platiti odštetu ranjenom u njezinoj diskoteci

Supruga nogometaša Sablića ne želi platiti odštetu ranjenom u njezinoj diskoteci

Tužan je Božić za Marija Barića

Splićanin Marijo Barić već više od tri godine nikako ne uspijeva naplatiti dug od Monike Gusić, supruge nogometaša Gorana Sablića. Barić je u ljeto 2002. godine ranjen u diskoteci Shakespeare, koju je u to doba držala Monika. Pokrenuo je sudski postupak za naknadu materijalne i nematerijalne štete, no unatoč pravomoćnoj presudi po kojoj mu je Gusićka dužna isplatiti nešto više od 210 tisuća kuna, do svojih novaca ne može.

Barićev odvjetnik Jadran Franceschi pokušao je sve što je u njegovoj mogućnosti, no Gusićeva u Hrvatskoj uopće nema ni računa, ni imovine na svoje ime pa ne pomaže ni sudska ovrha.

"Meni je to sve skupa gadljivo. Izbjegavala je i sudske pozive, a sada kada treba platiti, nitko ne može do nje. Ona i muž putuju po svijetu, uživaju u luksuzu i obilju, a ja ću za Božić biti bez kune u džepu", žali se Barić, kojeg je ranjavanje u Gusićkinoj diskoteci pretvorilo u trajnog invalida.

"Metak je dvije godine bio u meni! Crijeva su mi otkidali i stavili četiri plastična umetka. Ostao sam invalid, a samo sam došao popiti piće", jada se Barić, koji je teško stradao u prometnoj nesreći dvije godine prije ranjavanja u Shakespeareu.

Svratio je te večeri malo se opustiti i poslušati koncert popularnog Jole. "Taman sam naručio piće kad se zapucalo. Metak me pogodio prije nego sam shvatio što se događa", prisjeća se Barić.

Pucao je Hrvoje Ninčević, koji se u Gusićkinu diskoteku došetao sa oružjem?! Njegovo društvo razbilo je čašu, u trenu se pred njim stvorio korpulentni redar Romano Baković, kojeg su godinu dana ranije uhvatili sa 200 grama heroina nabavljenog u Dugopolju. Fizički znatno inferiorniji Ninčević povlačio se u kut pred rabijatnim Bakovićem. U jednom trenu izvadio je oružje i zapucao. Pogodio je Bakovića, ali i Barića.

Obojica su prebačeni u KBC Split na operacijski stol. Barić se izvukao, nakon deset dana pušten je s metkom kojeg će nositi još dvije godine, dok je Baković otprilike u isto vrijeme podlegao sepsi. Ninčeviću i dalje sude. Posljednjom nepravomoćnom presudom šibenskog Županijskog suda za ubojstvo Bakovića i ranjavanje Barića osuđen je na 10 godina zatvora.

Tužan je Božić za Marija Barića. Invalid, nezaposlen, može u djedovom podrumskom stanu na Visokoj samo s gorčinom gledati pravomoćni sudski dokument koji mu nosi više od 300 tisuća kuna, na koliko je narastao dug s kamatama...

Nismo uspjeli do Monike doći, ali jesmo do njenog oca Ivana, koji je i sam nedavno imao problema sa plaćanjem presuda. Sa suprugom Marijom pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zbog muljaže sa klubom Star Rock Caffe, kojom su izigrali vjerovnike. Uvjet da Gusić ne ode u zatvor, bio je i da uplati 400 tisuća kuna u državni proračun.

Nije sve platio, ostalo je još nekih 120 tisuća kuna, a rok je istekao. Sudac Zoran Kežić već je opozvao uvjet, Gusića je od zatvora spasio u zadnji tren novinar Slobodne Dalmacije koji ga je obavijestio o tome što se čeka.

Gusić se zgrozio i odmah iskeširao traženo. Šokirao se kad je čuo da mu je kćer dužna novac.

"Ma je li to moguće?! Pa mi uopće ne znamo za to. A kako će onda ona znati? Dajte nam malo vremena, stupit ćemo u kontakt sa oštećenim, sudom, vidjet ćemo što se da napraviti. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da je netko samo tako osuđen bez da uopće zna da se protiv njega vodi postupak", ustvrdio je Monikin otac.

Postupak se, inače, vodi od 2002. godine tako da je nevjerojatno da glava obitelji Gusić ne zna ništa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.