Događaji

S kamerama je lakše

Splitski zatvor dobiva video nadzor vrijedan pola milijuna kuna

Splitski zatvor dobiva video nadzor vrijedan pola milijuna kuna

Zatvor na Bilicama ljetos je potresao veliki skandal nakon što se otkrilo da je čuvar pritvorenicima švercao mobitele

Splitski zatvor u novu godinu ulazi s video nadzorom, koji bi u značajnoj mjeri trebao podignuti sigurnosne standarde. Posao vrijedan gotovo pola milijuna kuna na natječaju je dobila zagrebačka tvrtka Vidicom.

Indexu nije odgovoreno gdje će se sve kamere montirati, kao ni koliko se uređaja planirati instalirati. Radi se o tajnim podacima i poslovnoj tajni, pojašnjeno je iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Ipak, kako doznajemo, kamere će se montirati i u prostoriju u kojoj se pritvorenici sastaju sa odvjetnicima. Pitali smo Upravu kako je to regulirano. Mogu li kamere snimati povjerljive razgovore?

Evo odgovora. "U skladu sa Zakonom o izvršavanju kazne zatvora i pravilnika o kućnom redu, u zatvoru je osiguran slobodan i neometan razgovor pritvorenika s braniteljima. Policija nadzire vizualno bez mogućnosti slušanja, a postojanjem video nadzora u prostoriji za posjete neće se kršiti zakonske odredbe".

Eto. Utješno je za pritvorenike što im Uprava čak i u slučaju video nadzora neće kršiti zakonske odredbe, premda će sve biti snimljeno.

Nema sumnje da će novi video nadzor popraviti stanje sigurnosti u splitskom zatvoru, koji godinama muči problem pretrpanosti.

Događali su se i teži incidenti, poput samoubojstava, čak i uspješnog bijega pritvorenika. Zatvor na Bilicama ljetos je potresao veliki skandal nakon što se otkrilo da je čuvar pritvorenicima švercao mobitele. Nije to, međutim, nikakva novina, jer su se i ranije po ćelijama otkrivali zabranjeni uređaji i droga, samo što dosad nitko za to nije odgovarao.

Po medijima su se, inače, spominjali i slučajevi silovanja... S kamerama će se valjda nekako lakše stvari držati na oku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.