Događaji

Krivi su mediji

Odakle Kosorici 250.000 kuna?

Odakle Kosorici 250.000 kuna?

"Jadranka Kosor bolnici u Klaićevoj donirala je 250.000 svojih kuna", ispalio je Darko Milinović opravdavajući svoju šeficu zbog najnovijeg skandala HDZ-ove Vlade. Podsjećamo, buka se podigla zbog teksta kojeg je objavio Novi list, a u kojem su Kosorica i njena svita optuženi da su ugrozili zdravlje i privatnost djece na onkologiji u Klaićevoj kad su u ponedjeljak svečano umarširali s čekom od milijun kuna koje je Vlada donirala bolnici.

Tekst je bio popraćen izjavom dr. Gorana Roića, ravnatelja Dječje klinike, koji je bio ljuti zbog ulazaka novinara i fotoreportera među pacijente. No, Roić je u međuvremenu izveo "salto mortale" i sasvim promijenio mišljenje, vjerojatno po diktatu Kosorice i Milinovića koji su zborno poručili: "Nismo krivi mi, krivi su zlobni mediji koji sve napuhuju".

Međutim, čini se da Darko Milinović nije promislio kad je krenuo braniti svoju šeficu. Kao prvo, ako premijerka Kosor i jest donirala 250.000 kuna Klaićevoj bolnici, to joj ne daje pravo da na onkološkom odjelu organizira medijski cirkus i potencijalno ugrožava živote bolesne djece unosom virusa i bakterija među njih. I kao drugo, ali ne manje bitno, nameće se pitanje - odakle Jadranki Kosor 250.000 kuna?

Treba napomenuti da Darko Milinović nije specificirao na koji je način Kosorica navedenu svotu donirala bolnici. Je li kroz duži niz godina uplaćivala novac pa je to konačna svota koju je donirala? Koliko je novca premijerka točno donirala i kada? Ili je navedenu svotu od 250.000 kuna Kosorica odjednom uplatila na račun bolnice? I znači li to da i premijerka negdje ima vlastiti crni fond? Sudeći prema imovinskoj kartici, 250.000 kuna je trošak koji bi Kosoričin budžet teško podnio.

Prema službenim podacima Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koji su dostupni na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, bruto plaća Jadranke Kosor iznosi 21.677,67 mjesečno. Imovinska kartica nadopunjena je u srpnju 2009. godine, nakon što je Kosorica postala predsjednica Vlade. Kosor u imovinskoj kartici ne navodi nikakvu ušteđevinu.

Predsjednica Vlade vlasnica je stana i garaže u Zagrebu, kao i osobnog automobila marke Golf koji je proizveden 1999. godine. Pod ostalom pokretninom Kosor navodi dvije stavke, koje nije specificirala, već samo navela njihovu vrijednost. Prva stavka vrijedi oko 200.000 kuna, navodi se u kartici, te je stečeno kupnjom od nesamostalnog rada. U drugoj stavci nalazi se vrijednost od 25.000 eura, također stečeno nesamostalnim radom. Ova druga stavka mogla bi se odnositi i na ušteđevinu Jadranke Kosor (ukoliko premijerka ušteđevinu smatra pokretninom), ali to u imovinskoj kartici nije jasno specificirano.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.