Događaji

Korupcija i povjerenje

Hrvati sve manje vjeruju Crkvi i sindikatima

Hrvati sve manje vjeruju Crkvi i sindikatima

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u cijeloj je priči našao mjesto i za sebe ustvrdivši kako je za njegova mandata, aferom Kamioni, započeo ozbiljan obračun s korupcijom

Predsjednik Ivo Josipović danas je na skupu "Korupcija i povjerenje" u organizaciji zagrebačkog Pravnog fakulteta i Centra za demokraciju Miko Tripalo, pozvao Europsku uniju da pomogne Hrvatskoj u procesuiranju takvih slučajeva jer neki su od njih povezani upravo sa zemljama EU. "Očekujem od EU da nam pomogne i da se ta djela raščiste, razmijene informacije i odredi pravedna kazna", istaknuo je Josipović.

Povod ovome skupu bio je izlazak knjige "Korupcija i povjerenje" profesora Josipa Kregara i Duška Sekulića u kojoj su istraženi i analizirani podaci o raširenosti korupcije u Hrvatskoj. Usporedbom istraživanja iz 2004. i istraživanja iz 2010. godine pokazalo se da je poraslo povjerenje u one koji su pridonijeli u borbi protiv korupcije, odnosno medije, pravosuđe i policiju, za razliku od šest godina ranije kada se najviše povjerenja imalo u Crkvu, vojsku i policiju. Istraživači zaključuju kako situacija u kojoj se državni službenici drže korumpiranima stvara manje povjerenje i u državne i nedržavne institucije, kao što su sindikati i Crkva.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u cijeloj je priči našao mjesto i za sebe ustvrdivši kako je za njegova mandata, aferom Kamioni, započeo ozbiljan obračun s korupcijom. To je, kazao je, ono najbolje što je izašlo iz njegovog desetogodišnjeg mandata. Ustvrdio je kako je aferu Kamioni otvorio prije šest godina i da tada nitko u politici i medijima nije imao sluha za to. "U odnosu na svote koje se danas spominju u aferama, ova svota se čini smiješno malom", zaključio je Mesić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.