Događaji

Komentar na japansku katastrofu

Vladimir Paar: Od ovoga bi bio gori samo teroristički napad nuklearke

Vladimir Paar: Od ovoga bi bio gori samo teroristički napad nuklearke

"Od zakazivanja rezervnog sustava za hlađenje reaktora, jedini gori scenarij bi bio da su nuklearku zauzeli teroristi i isključili sve sustave hlađenja", izjavio je Indexu dr. Vladimir Paar, fizičar i jedan od najboljih domaćih poznavatelja rada nuklearnih elektrana. O japanskom pokušaju da hlađenjem spasi elektranu od taljenja jezgre, Paar tvrdi da je pisao još u svojoj knjizi "Energetska kriza" iz 1984.

"Što god se dogodilo, voda za hlađenje mora prolaziti kroz reaktor. Ako to zataji postoje rezervni sustavi za hlađenje, koji su po nekim informacijama iz Japana također oštećeni, što je zaista neugodna stvar. To ne govorim kao katastrofičar, nego kao fizičar", tumači dr. Paar.

U reaktoru, nastavlja, dolazi do cijepanja atomskih jezgri urana i nastaju lakše, ali ekstremno radioaktivne jezgre. Intenzivno radioaktivni materijal se stalno zagrijava i nema načina da se isključivanjem reaktora zaustavi njegovo nekontrolirano grijanje. Najgori je scenarij ako se morskom vodom ne uspije ohladiti unutrašnost jezgre, koja bi se mogla rastaliti i probiti sve zaštitne barijere.

"To je noćna mora nuklearne tehnologije", zaključuje Paar.

Ovo je prvi put u povijesti da je potres uzrokovao mogućnost taljenja jezgre. Sve dosadašnje nuklearne nesreće, uključujući Černobil, bile su usključivo posljedica ljudske pogreške.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.