Događaji

Veleposlanik zahvalio Hrvatima

Japanci objavili dramatične fotografije iz nuklearke

Japanci objavili dramatične fotografije iz nuklearke

Japanski ministar znanosti je naredio praćenje razine radijacije u zemlji, morskoj vodi i zraku oko nuklearke kako bi se vidjeli razmjeri kontaminacije i kako će ona utjecati na poljoprivrednu i ribarstvo

U bolnici su završila dva radnika koji su u problematičnoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima bili izloženi radijaciji, piše Kyodo.

Ozračena su tri radnika koji su u nuklearki radili na spajanju električne energije, a dvojici su primijećene ozljede na nogama te su hospitalizirani. Trojica radnika su bila izložena radijaciji od 170 do 180 milisiverta, a noge su im bile pod vodom.

U Japanu je posljednjih dana izbila panika zbog kontaminirane hrane i vode. Voda s razinom radijacije koja je opasna za bebe je pronađena u nekoliko pročišćivača izvan Tokija. Japanske vlasti se sada trude opskrbiti građane s vodom iz boca. U prefekturi Chiba je u vodi iz pročišćivača pronađena razina radioaktivnog joda opasna za bebe. Vlasti su preporučile stanovnicima da takvu vodu ne daju svojoj djeci.

Iako vlasti iz Tokija danas tvrde da je njihova voda sigurna, stanovnici su "opustošili" police s vodom u boci u dućanima. Zbog toga su tokijske vlasti počele distribuirati 240 tisuća boca s vodom koje će završiti kod obitelji s djecom. Tri boce će dobiti svako dijete. Tajnik japanske vlade Yukio Edano je rekao da će japanska vlada zatražiti od proizvođača da povećaju proizvodnju vode u bocama. Nije isključio mogućnost da se voda u bocama uveze.

Tokyo Electric Power je nastavio radove kako bi se u nuklearki Fukushima uključila struja i sustav hlađenja, nakon što je jučer iz zgrade reaktora 3 izlazio crni dim. Radnici su odmah evakuirani iz toga područja, a kada se situacija smirila, onda su se vratili uobičajenim radovima. Još nije poznato zašto je iz zgrade izlazio crni dim, no sigurno je da nije viđena vatra, a niti razina radijacije se nije povećala. U utorak navečer su svih šest reaktora spojili na vanjsko napajanje te su radnici pregledavali svaki dio opreme prije nego se ponovno priključi struja.

Japanski ministar znanosti je naredio praćenje razine radijacije u zemlji, morskoj vodi i zraku oko nuklearke kako bi se vidjeli razmjeri kontaminacije i kako će ona utjecati na poljoprivrednu i ribarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je danas veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Yoshia Tamuru. Veleposlanik Tamura tom je prigodom predao pismo zahvale japanske Vlade upućeno Vladi Republike Hrvatske za pomoć nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu.

Izvijestio je i o trenutnoj situaciju u Japanu, posebno oko nuklearne elektrane Fukushima, o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju uklanjanja posljedica potresa i tsunamija te o nastojanjima japanskih vlasti da svoje i strane državljane pravodobno informiraju o razvoju događaja.

Veleposlanik Tamura zahvalio se svim građanima Republike Hrvatske na brojnim izrazima sućuti te posjetima Veleposlanstvu Japana tijekom kojih su se upisivali u knjigu žalosti.

Na kraju susreta ministar Jandroković još jednom je izrazio svoju iskrenu sućut i solidarnost narodu i Vladi Japana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.