Događaji

Obljetnica

20 godina od akcije "Plitvice"

20 godina od akcije

Ispred spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama obilježit će se 20. obljetnica redarstvene akcije Plitvice i pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, javlja HTV .

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović položit će vijenac na spomen obilježje te se prigodnim govorom obratiti okupljenima. Obilježavanju će kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora nazočiti potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, te predstavnici Vlade Republike Hrvatske, izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, predstavnici Ravnateljstva policije i Udruge policije proizašle iz Domovinskog rata te obitelj Josipa Jovića.

Oni će paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odati počast poginulom branitelju te se prigodnim govorima obratiti okupljenima.

Dan uoči godišnjice pogibije Josipa Jovića maratonci su počeli trčati ultramaraton dug 240 kilometara. Desetero Imoćana iz Atletskog kluba Imotski, predvođeni maratoncima iz obitelji Jerka Brečića, svake pete godine trče ultramaraton od Jovićeva rodnog Aržana do Plitvica.

Atletičari su startali jučer u 11 sati i naizmjence trče cijeli dan i noć kako bi danas stigli na središnju komemoraciju na Plitvicama.

Obljetnicu smrti Josipa Jovića trčanjem obilježavaju i devetorica pripadnika Udruge Specijalne policije Grom. Oni su sinoć u 21 sat krenuli na 97 kilometara dugačak ultra maraton od Karlovca do Plitvica.

Cilj je trčanjem dostojno obilježiti i zadržati u trajnom sjećanju žrtve, ali i pobjede, podvige i uspjehe, kao i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata, kazao je u ime udruge predsjednik Dražen Perković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.