Događaji

Zatvorena vrata

Split: Žrtve nasilja ostale bez zaštite - "sigurna kuća" zatvorena već 45 dana

Split: Žrtve nasilja ostale bez zaštite -

Iz splitske policije su nas izvijestili da nisu upoznati s činjenicom da je netko otkrio tajnu lokaciju “sigurne kuće”, niti im je itko prijavio taj događaj

Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Splitu, koje vodi Udruga “Mirta”, prije mjesec i pol dana je zatvorilo svoja vrata. Otkrivena je, naime, tajna adresa “sigurne kuće”, koja je mogla odjednom primiti deset osoba, i od 20. veljače u njoj više nema ni jednog korisnika, piše slobodnadalmacija.hr

Međutim, Udruga “Mirta” o tom važnom problemu nije informirala policiju, kao ni Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, koji sufinanciraju rad skloništa, a ni županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje je uvelike pomoglo u otvaranju “sigurne kuće”.

U “Mirti” ovu informaciju nisu željeli potvrditi ni “Slobodnoj”. Na izravno pitanje o razotkrivanju adrese koja je bila utočište ženama i djeci kojima su nasilnici ugrožavali živote, u utorak su odgovorili kako to nije točno, da bi nam u srijedu kazali kako je stav Upravnog odbora i Skupštine udruge da o skloništu za sada ne govore u javnosti, najavljujući skoro izlaženje s punom informacijom.

Iz splitske policije su nas izvijestili da nisu upoznati s činjenicom da je netko otkrio tajnu lokaciju “sigurne kuće”, niti im je itko prijavio taj događaj. Policija, naime, tek nakon spoznaje može istraživati događaj, pa je izgubljeno mjesec i pol dana koliko bi možda bilo dovoljno da se spozna na koji način je lokacija otkrivena.

Sklonište je otvoreno 2004. godine, a prema dostupnim podacima lani je, od 1. siječnja do 15. studenoga, u njemu ukupno boravilo 17 osoba, i to sedam žena i desetero djece. U “sigurnoj kući” može se u pravilu boraviti najviše šest mjeseci, a iznimno godinu dana, i tijekom boravka ženama i djeci pruža se pravna, psihološka i ostala potrebna pomoć, kako bi se osnažili i osposobili za samostalan život.

- Razotkrivanje adrese je užasno veliki problem, događalo se to i u drugim gradovima. Međutim, neprihvatljivo je da Udruga “Mirta” o tome šuti mjesec i pol dana. To je prestrašno jer u takvim slučajevima, kada je ugrožena sigurnost korisnika, treba hitno djelovati i u roku od 24 sata naći drugu lokaciju, što ne bi trebao biti problem jer u Splitu ima dosta praznih stanova. Nerazumljivo mi je i što se nisu obratili našem Povjerenstvu s obzirom da smo im puno pomogli kada se sklonište otvaralo, a i više puta sam im napomenula da nam se jave u slučaju bilo kakvog problema - komentira Ivanka Luetić-Boban, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Neugodno iznenađeni šutnjom iz “Mirte” su i u Banovini, a Romana Škrabić, pročelnica Gradskog upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, ističe kako je nekorektno od Udruge da o tako važnoj stvari nije obavijestila svoje financijere i javnost, napominjući kako je informaciju o otkrivanju skloništa i njegovu zatvaranju doznala sasvim slučajno.

- Bila sam iznenađena kada sam to neslužbeno čula, no poslije mi je potvrđeno da od 20. veljače u skloništu nema nikoga - kaže Škrabić.

Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija lani su “Mirtino” sklonište financirali sa po 130 tisuća kuna, a za ovu su godinu, napominje Škrabić, Udruzi poslali zahtjev za izvješćem o prošlogodišnjem poslovanju, broju žrtava i troškovima, kako bi nastavili sufinanciranje radi zaštite žrtava.

Potvrdila nam je to i Helena Bandalović, pročelnica Županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, napominjući kako “Mirta” nije ni Županiju izvijestila o događaju, te kako sada očekuju da ih se iz Udruge izvijesti o lanjskom poslovanju, ali i o novim okolnostima i o tome što su nakon razotkrivanja adrese poduzeli.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.