Događaji

Korak naprijed

Centar za žene žrtve rata poziva Hrvatsku da ratificira Istanbulsku konvenciju

Centar za žene žrtve rata poziva Hrvatsku da ratificira Istanbulsku konvenciju

Istanbulska konvencija je prvi sveobuhvatni instrument na europskoj razini kojim se utječe na eliminaciju nasilja protiv žena

Centar za žene žrtve rata-ROSA, u suradnji s brojnim ženskim organizacijama i mrežama iz Hrvatske i Europe, pozvala je danas Republiku Hrvatsku da ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulsku konvenciju, koja sutra stupa na snagu.

"Pozivamo Vladu RH da izrazi podršku stupanju na snagu ove važne Konvencije, te prepozna da je potreban značajan napor i odgovornost kako bi se učinkovito borila s problemom nasilja nad ženama i njihovom djecom", ističe se u priopćenju i podsjeća da je Hrvatska tu konvenciju potpisala 2013.

Centra drži kako je stupanje na snagu te konvencije "izuzetno važan događaj za sve žene koje su preživjele nasilje, kao i za ženski pokret i njegovu dugogodišnju borbu protiv nasilja prema ženama, ali i podsjetnik koliko još treba biti učinjeno za poboljšanje položaja žena", te da je za članice Ženske mreže Hrvatske, mrežu Žene Europe protiv nasilja, Centar za žene žrtve rata i brojne druge riječ o "ogromnom uspjehu ženskog pokreta".

Prvi sveobuhvatni instrument

Istanbulska konvencija je prvi sveobuhvatni instrument na europskoj razini kojim se utječe na eliminaciju nasilje protiv žena, a dosad ju je ratificiralo 13 zemalja, a 23 i potpisale.

 

"Konvencija je važan korak naprijed, no potrebna je njena puna provedba i preuzimanje obaveza od strane država stranaka Konvencije da bi se zaista djelovalo protiv nasilja nad ženama i njihovom djecom", ističe se.

Konvencija bi trebala potaknuti značajne promjene u iskorjenjavanju nasilja nad ženama i postaviti standarde za opsežne mjere za sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama, prepoznajući da je nasilje nad ženama jedan od ključnih mehanizma podčinjavanja žena u odnosu na muškarce, a fokusirat će se na pet područja - prevenciju, zaštitu, zakonske odredbe, progon počinitelja i praćenje provedbe.

S ciljem podrške ratifikaciji Konvencije prošle je godine pokrenuta kampanja "Potpisujem!", a više organizacija zajedno provode projekt "Udruženim naporima - k novim europskim standardima u zaštiti žena od rodno utemeljenog nasilja", koji financira Europska komisija. Kampanja se simultano provodila u svim zemljama sudionicama projekta, Austriji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti