Događaji

Freedom House

Srpski i crnogorski mediji po slobodi ispred hrvatskih

Srpski i crnogorski mediji po slobodi ispred hrvatskih

Od zemalja u hrvatskom okruženju, Freedom House je upozorio na veliki pad medijskih sloboda u Mađarskoj

Hrvatska je medijski djelomično slobodna zemlja, ispred koje su, osim Slovenije, među zemljama u regiji slobodnije i Srbija i Crna Gora, pokazalo je danas objavljeno izvješće Freedom Housea za 2010. godinu.

Od 196 država koje su ušle u istraživanje, Hrvatska se našla na 85. mjestu, što je pozicija koja ne zaslužuje osobite pohvale, ali se ne može reći ni da nas je "ubila" cenzura.

I ove su godine, očekivano, medijski najslobodnije zemlje europskog sjevera. Prva je Finska, slijede je Švedska i Norveška, a iznenađenja nema ni na začelju ljestvice, tradicionalno osiguranom za Sjevernu Koreju.

Koliko sjevernim Koreancima loše ide s medijskim slobodama, nešto govori i podatak da su od maksimalnog koeficijenta 100, koji označava apsolutno medijski neslobodnu zemlju, uspjeli prikupiti čak 97 bodova.

Od zemalja u hrvatskom okruženju, Freedom House je upozorio na veliki pad medijskih sloboda u Mađarskoj, gdje je desna vlada na čelu s Viktorom Orbanom izglasala niz restriktivnih zakona kojima je otvorila put za kazneni progon novinara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.