Događaji

"Europljani su spori"

Američki liječnik napao europske kolege: Ovo nije nikakva mutirana superbakterija!

Američki liječnik napao europske kolege: Ovo nije nikakva mutirana superbakterija!

"Bakterije stalno mutiraju", tvrdi američki epidemiolog dr. Timothy Jones iz Federalne agencije za sigurnost hrane i lijekova, koji je jučerašnje izjave pojedinih europskih znanstvenika o širenju bakterije E.coli nazvao "neodgovornima". Podsjećamo, jučer se u medijima pojavila informacija kako znanstvenici zapravo nemaju pojma s čime se suočavaju jer tip bakterije zbog koje je u Njemačkoj već umrlo 18 osoba do sada nije bio poznat.

No, dr. Jones ističe kako se radi o pojavi koja uopće nije neuobičajena. Štoviše, čak dodaje kako vjerojatno nije ni točna informacija da ovaj tip Escherichije coli do sada nije viđen, te se poziva na sličan slučaj koji je 2006. godine zabilježen u Južnoj Koreji.

Svoje europske kolege Jones je prozvao zbog nepotrebnog širenja panike, kazavši kako termini poput "smrtonosna mutirana superbakterija" ne oslikavaju realnu sliku stvari. "U svakom slučaju se radi o rijetkom tipu bakterije", kaže Jones, te upozorava kako europski znanstvenici na krivom mjestu tragaju za izvorom zaraze.

Do sada se, podsjećamo, nagađalo da se bakterija proširila preko neke vrste povrća, krastavaca rajčice ili zelene salate, ali nitko nije pokušao objasniti na koji je način povrće kontaminirano. "Europski sustav za analizu zaraze koja se širi kroz hranu vjerojatno je sporiji od američkog sustava, pa izvor vjerojatno neće biti poznat još nekoliko dana, možda i duže", tvrdi Jones u izjavi za NBC.

Amerikanci su se za širenje opasne bakterije zainteresirali nakon što su simptomi zaraze E.coli pronađeni i kod troje njihovih državljana, koji su nedavno boravili u Njemačkoj. Jones tvrdi da za paniku nema mjesta jer mali broj slučajeva sigurno neće "uvesti" bakteriju na teritorij SAD-a i učiniti je stalnom opasnošću za zdravlje građana.

"Jedini način na koji bi se ova bakterija mogla proširiti u SAD-u bio bi da se proširi u svom prirodnom rezervoaru, unutar svog prirodnog staništa. Ako se to ne dogodi, nije vjerojatno da će se uloviti", kaže Jones, te naglašava kako je najbolji način da se zaraza spriječi posvećivanje dodatne pozornosti higijeni ruku i pripremanju hrane.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.