Događaji

Ishitren potez

Pupovac zbog generala Gotovine sankcionira vijećnike

Pupovac zbog generala Gotovine sankcionira vijećnike

Zajedničkim priopćenjem za javnost u ponedjeljak su općinski SDSS Zemunika Donjeg i županijski SDSS osudili glasanje svoje dvojice vijećnika za proglašavanje generala Ante Gotovine počasnim građaninom Zemunika.

Dva su srpska vijećnika na prošlotjednoj sjednici, naime, neposredno nakon što su dali prisegu, u paketu odluka o godišnjim nagradama glasali i za davanje nagrade nepravomoćno osuđenom generalu, piše Slobodna Dalmacija.

- Potez dvojice naših vijećnika ocjenjujemo politički ishitrenim jer je donesen bez ikakvih konzultacija s nadležnim općinskim ili županijskim stranačkim tijelima - kažu Dragan Daničić i Stanko Mijić. Čelnicima općinske i županijske organizacije SDSS-a shvatljivo je političko neiskustvo i nesnalaženje njihovih vijećnika, no u kritičnim su trenucima, kažu, trebali reagirati racionalno i misliti na stavove svoje izborne baze. Iskazana ishitrenost ne ide u prilog ni izbornoj bazi ni odnosima subordinacije unutar SDSS-a.

Matić i Višić mogli su, kažu njihovi stranački čelnici, kad je predloženo proglašavanje Gotovine počasnim građaninom, koristiti institut stanke radi konzultacija. Da su to učinili, politička bi situacija bila jednostavnija. Ne prihvaćaju se neslužbena obrazloženja dvojice vijećnika da su odluku podržali kako bi omogućili daljnju suradnju s Općinom Zemunik Donji, u kojoj SDSS ima donačelnika čija je pozicija trebala biti ojačana ovom dvojicom vijećnika.

- Vijećnici SDSS-a nisu ničiji sateliti, ne prihvaćamo nikakvo "nagodbenjaštvo", nego samo jasno izražene stavove u interesu svojih birača. Evidentno je da su dvojica vijećnika izbjegavši konzultacije prekršila princip uobičajenoga rada unutar SDSS-a - kažu Daničić i Mijić te najavljuju uskoro proširenu sjednicu općinskih i županijskih tijela SDSS-a, na koju će biti pozvani Matić i Višić i na kojoj će se donijeti odluka o mogućim sankcijama prema njima.

- Smatram da nisam ništa pogriješio - kaže prozvani Gruica Višić. - Ne mogu se ja s nekim konzultirati, a nemam ni njegov telefonski broj. Sad se javnosti daje priopćenje o našem ponašanju, ja o tome ništa ne znam, a neki sam dan razgovarao s Daničićem. Samo želim biti vijećnik koji zastupa interese naroda koji tu živi - čudi se Višić na ovakvu reakciju SDSS-a. Situacija za SDSS, inače, nije baš sjajna, jer u slučaju da se odluče isključiti dvojicu svojih "ishitrenih" vijećnika iz stranke, oni bi i dalje ostali vijećnici u Općinskom vijeću Zemunika, a SDSS ne bi imao više svoje predstavnike.

Matić i Višić mogu postati nestranački vijećnici srpske nacionalnosti ili možda prijeći u DPS, a zakonska forma o zastupljenosti srpske manjine u Vijeću je zadovoljena. Podsjetimo, nakon što je doznao da su dvojica vijećnika SDSS-a u Zemuniku glasala za Gotovinu kao počasnoga građanina općine, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je u "Slobodnoj" da će nadležna stranačka tijela sankcionirati njihove postupke. Sada se, eto, to i ostvaruje...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.