Događaji

Ne želi govoriti

DORH istražuje i Đuru Dečaka: Gdje je novac za oružje iz 1991.?

DORH istražuje i Đuru Dečaka: Gdje je novac za oružje iz 1991.?

Radi se o najmanje 1,2 milijuna kuna (321.000 nekadašnjih njemačkih maraka) koje su donirale tvrtke s područja Virovitic

Inspektori policijske uprave u Virovitici, po nalogu tamošnjeg Državnog odvjetništva, ispituju navode iz kaznene prijave o tome gdje je završio novac za nabavku oružja, prikupljan 1991. godine odlukom tadašnjeg Kriznog stožera, piše jutarnji.hr

Radi se o najmanje 1,2 milijuna kuna (321.000 nekadašnjih njemačkih maraka) koje su donirale tvrtke s područja Virovitice, no kako su ubrzo osvojene vojarne JNA u Virovitici, Slatini i Bjelovaru, oružja je bilo dovoljno i od kupnje se odustalo. Gdje je završilo prikupljenih 321.000 njemačkih maraka, nepoznato je.

- Nakon što smo zaprimili kaznenu prijavu, dali smo nalog policiji da to ispita - kaže virovitički državni odvjetnik Romeo Waller. Antun Troha, jedan od članova tadašnjeg Kriznog stožera, u to vrijeme zapovjednik policije u Virovitici, kaže da je u detalje upoznat s prikupljanjem novca i tvrdi kako mu je poznato da je skupljeno 321.000 maraka.

- Tadašnji hrvatski dinari na crno su pretvarani u njemačke marke. Osobi koja je u tome sudjelovala pružio sam zaštitu i odredio dvojicu policajca da ga štite s obzirom da se radilo o velikom iznosu novca. Svi su ti ljudi živi i mogu to posvjedočiti. Znam da su marke završile u metalnom sefu u prostorijama tadašnje Općine Virovitica, ali što je s njima bilo kasnije, kada se odustalo od kupnje oružja, nije mi poznato - kaže Troha.

Uz Trohu, tadašnji članovi Kriznog stožera bili su i general Đuro Dečak te Anto Krišto, tadašnji predsjednik Općine. Njihova imena spominju se u anonimnoj kaznenoj prijavi upućenoj Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici u lipnju ove godine, kojom se traži da se ispita sudbina 1,2 milijuna kuna prikupljenog za oružje.

Na upit Jutarnjeg lista zna li kakva je sudbina tada prikupljenog novca, general Đuro Dečak kaže da se toga ne sjeća. - Jedino znam da je sve rađeno transparentno i da o tome mora postojati uredna dokumentacija. Više o tome svakako mora znati tadašnji predsjednik Općine, Anto Krišto. On je, kao i Antun Habjanec, jedno vrijeme bio predsjednik Kriznog stožera - kaže Dečak.

No, Anto Krišto, bivši predsjednik Općine Virovitica a danas voditelj poslovnice Croatia osiguranja u tom gradu, nije bio voljan o tome razgovarati. - O tome ne želim govoriti. Nisam bio u Kriznom stožeru i ništa o tome ne znam - kratko je rekao.

Antun Troha: Čudi me da se danas nitko ničeg ne sjeća

- Čudi me da se danas nitko ničega ne sjeća. Podržavam istragu bez obzira što se u anonimnoj kaznenoj prijavi spominje i moje ime. Sve što o tome znam voljan sam reći u istrazi. Bilo bi dobro da se sazna gdje je završio taj novac - kaže Antun Troha, bivši virovitički načelnik policije i član nekadašnjeg Kriznog stožera. - Sada kad je u Hrvatskoj protiv bivšeg premijera podignuta optužnica za ratno profiterstvo, treba ispitati je li bilo još takvih slučajeva - dodaje Troha.

jutarnji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.