Događaji

Dan koji je promijenio noviju povijest

Deset godina od terorističkih napada na SAD

Deset godina od terorističkih napada na SAD

U napadima Al Kaide 11. rujna 2001. poginule su tri tisuće ljudi

Amerika i svijet obilježavaju 10 godina od terorističkih napada na SAD-e kada su otetim zrakoplovima pripadnici Al-Qa'ide srušili tornjeve trgovačkoga centra u New Yorku, obrušili se na Pentagon, a jedan se zrakoplov, nakon što su se putnici suprotstavili teroristima, umjesto na Bijelu kuću, srušio u Pensilvaniji. Poginule su tri tisuće ljudi.

Danas će obitelji stradalih prve vidjeti Memorijalni centar na komemoraciji na kojoj će biti i trojica američkih predsjednika - Barack Obama te bivši - George W. Bush i Bill Clinton. Na Nultoj točki, mjestu rušenja tornjeva blizanaca, biti otvoren i nacionalni spomenik 11. rujnu nazvan Reflecting Absence arhitekta Michaela Arada. 

Mjesto na Donjem Manhattanu na kojem su se uzdizali neboderi visoki 110 katova u koje su se s dva putnička zrakoplova zabili otmičari Al-Qa'ide, već je godinama veliko gradilište. Na jednom se kraju danas uzdiže 80 katova novog nebodera World Trade Centar 1, na drugom kraju Muzej 11. rujna blizu je dovršenja i bit će otvoren iduće godine, a još tri poslovna tornja u različitim su fazama dovršenja.

U podzemlju se grade prometni prilazi i 'shopping' arkada, koji će povezivati cijeli prostor kada projekt bude dovršen 2015. godine. Neboder World Trade Centar 1, prije nazivan Tornjem slobode, nakon dovršetka 2014. s antenom bi trebao biti visok 541 metar (odnosno 1776 stopa - prema godini proglašenja neovisnosti SAD-a), što će ga činiti najvišom zgradom u Sjevernoj Americi.

Američke vlasti su jučer su zatvorile dio međunarodne zračne luke Dulles kod Washingtona zbog sumnjivog predmeta, ali su kasnije izjavile kako nije pronađen eksploziv. Do djelomičnog zatvaranja Dullesa došlo je u popodnevnim satima nakon što je pas obučen za otkrivanje eksploziva privukao pozornost na predmet koji je upravo trebao biti utovaren u zrakoplov. Nakon četiri sata glasnogovornik službe transportne sigurnosti je rekao da u teretu nije bilo eksploziva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.